Praha ruší předražené zakázky bývalého vedení, ušetří desítky milionů

Praha - Praha zruší dvě zakázky za zhruba 270 milionů korun, které se týkaly výstavby vodovodů a kanalizací ve Stodůlkách a Radotíně. Rozhodla o tom rada hlavního města. Podle posudků, které si město nechalo zpracovat, byly ceny zakázek nadhodnocené. Chyby byly také v zadávací dokumentaci. Praha zakázky vypíše znovu.

Obě zakázky připravilo minulé vedení města. U obou byla podle odborníků, které Praha oslovila, předpokládaná hodnota zakázky výrazně vyšší než cena, za kterou je údajně možné práce udělat. Předpokládaná hodnota zakázky ve Stodůlkách byla 163 milionů korun, podle odborníků ale mohou být náklady asi o 58 milionů korun nižší. V případě Radotína město cenu odhadlo na 110 milionů, odborníci na 62 milionů korun.

Ceny nejnižších podaných nabídek, které se blížily předpokládané hodnotě, tak asi o 30 procent převyšovaly reálnou cenovou úroveň stavebních prací v ČR. Obě zakázky podle podkladů, kterými se dnes zabývala rada, také provázely chyby v zadávací dokumentaci, kterou město připravilo. Neodpovídala projektové dokumentaci. Město omezilo počet zájemců o zakázku losem.

Na možné předražování zakázek na magistrátním odboru městského investora, který má na starosti stavby za miliardy korun, upozornil náměstek Pavel Richter (TOP 09) už letos na jaře. Podle Richtra byly u zakázek jednak vyšší ceny, než jaké je možné v současnosti na trhu získat, a také prý pak bylo manipulováno s objemem prací, které měly být vykonány.