Budějovicím hrozí žaloba kvůli parkování

Budějovice – Od chvíle, kdy České Budějovice změnily firmu na provozování parkovacího systému, mají z parkovného více peněz. V květnu město předčasně ukončilo smlouvu s pražskou společností Vinci Park a starost o systém přenechalo tamnímu dopravnímu podniku. Bývalý provozovatel ale žádá náhradu škody a hodlá Budějovice žalovat.

Už čtvrtý měsíc se stará o parkování v Českých Budějovicích místní dopravní podnik, pro město s vyšším ziskem než za působení předchozí firmy. Jen za červenec se vybralo o 120 tisíc korun víc než loni. Peníze ve městě zůstanou. Ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Jaroslav Ďuriš informoval, že podnik vybral na tržbách dva miliony, město čtyři.

Předchozí firma si podle radních nárokovala nepřiměřený zisk – až polovinu z vybrané částky. Od roku 2005 měla městská kasa přijít o 60 milionů. A to byl důvod k předčasné výpovědi. Spor o její platnost ale ještě nekončí. Ředitel firmy Vinci Park Petr Smékal je přesvědčen, že k odstoupení od smlouvy došlo neoprávněně. Trvá na úhradě vzniklé škody.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Z téměř 600 placených parkovacích míst se loni na parkovném vybralo 21 milionů korun. Celkový výběr by mohl být až o 4 miliony vyšší. Bývalý provozovatel se chce bránit soudní cestou a podnikl už k tomu patřičné kroky. Vedení krajské metropole ale trvá na tom, že výpověď je platná.