Stavba nové školky v Liberci se zdrží o měsíce

Liberec - Výstavba nové kontejnerové školky v Liberci Ruprechticích nabírá dvouměsíční zpoždění. Místo v září bude hotová nejdřív v listopadu. Podle radnice za to mohou průtahy v územním řízení. Opozice kritizovala zakázku už dříve, a to kvůli ceně. Argumentuje, že ve srovnání s podobnými školkami je tento projekt za 25 milionů korun až pětkrát dražší.

Za necelé tři týdny už měla v Ruprechticích stát nová školka, místo toho tam stále zůstávají staré pavilony, které čekají na demolici. Výstavba tak ještě ani nezačala. Město totiž muselo několikrát doplnit projekt. Chyběl třeba krizový scénář postupu, pokud by se narazilo na azbestové desky, a upřesnit se muselo i dopravní řešení v okolí nové školky. „Kdyby proběhlo nějaké odvolání nebo nějaké další komplikace, tak to mohlo být ještě déle, takže nemyslím, že dva měsíce je nějaký dramatický posun,“ uvedl Radovan Novotný, pověřený přípravou územního řízení.

Bourat se začne nejdřív příští týden. Až pak se na staveništi objeví první kontejnery. Děti tak stráví v provizoriu minimálně dva měsíce. Podle města je ale nejdůležitější, že na zimu už budou děti v novém. „Hlavní důvod, proč dělat rychlou stavbu, bylo to, že nechceme zažít tu minulou zimu, kdy děti měly v pavilonech pět stupňů, na chodbách bylo minus čtrnáct,“ uvedl Kamil Jan Svoboda, náměstek primátorky Liberce.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Projekt budí rozpaky od samého počátku. Odborníci na kontejnerové stavby označili cenu 25 milionů Kč za příliš vysokou. A opozici se nelíbí, koho město na výstavbu vybralo. Školku totiž postaví firma, kterou vlastní bratr jednoho z náměstků primátorky. „Já se divím, že vládnoucí koalice tady v Liberci je natolik neschopná nebo naivní, že takto jasně předraženou a špatně udělanou zakázku si vůbec dovolí realizovat,“ uvedl Jan Korytář, opoziční zastupitel Liberce. Liberec navíc nemá na školku peníze, firma ji tak bude stavět z dodavatelského úvěru. Úroky a poplatky přijdou město na 5 milionů korun.