Dvůr Králové podruhé kupuje svůj vodovod

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – Získat do své správy městský vodovod bez ohledu na vynaložené prostředky se rozhodla radnice Dvora Králové nad Labem. Firmě Vodovody a kanalizace Dvůr Králové, která má smlouvu na dlouhodobý pronájem, proto bude muset zaplatit 85 milionů korun – vlastně si tak vlastní vodovod podruhé koupí.

Vodovody a kanalizace Dvůr Králové mají městský vodovod podle smlouvy s radnicí z roku 1994 provozovat ještě sedm let. Město se pokusilo po vzájemných sporech smlouvu vypovědět, ale nenalezla k tomu žádný způsob. Rozhodla se proto nájemce vyplatit, to ji ale přijde na 85 milionů korun. „Předčasně ruší nájemní smlouvu, kupují si movitý a nemovitý majetek potřebný k provozování a vyrovnávají nám peníze, které podle rozhodnutí soudu v minulosti neoprávněně vybírali,“ sečetl položky, které dohromady dávají 85 milionů, Zdeněk Kouba z Vodovodů a kanalizací.

Ve skutečnosti bude muset město zaplatit ještě více – podle dohody s Vodovody a kanalizacemi mělo zaplatit do 20. září, ale dosud tak neučinilo. Každý den zdržení stojí městskou pokladnu přes 24 tisíc korun. Získat půjčku od banky, se ale městu podařilo až dnes.

Problémy s půjčkou vznikly kvůli exekuci, která byla na město uvalena kvůli jinému sporu. „Kdyby město nebylo v exekuci, již by dávno provozovalo své vodovody a kanalizace,“ poznamenala starostka Edita Vaňková. Dodala, že město začne vodovody provozovat hned poté, co dostane do svých rukou infrastrukturu. Stane se tak zřejmě v prosinci.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)