Stavba trati na mošnovské letiště čeká už jen na dotaci

Ostrava – Stavba prvního železničního napojení letiště v Česku čeká už jenom na evropské peníze. Správa železniční dopravní cesty i Moravskoslezský kraj, které trať ze Studénky na mošnovský aeroport postaví, vybraly dodavatele. Státní úsek ze Studénky do Sedlnice zmodernizuje firma Viamont DSP, docela novou trať dále do Mošnova postaví pro kraj Eurovia CS. Stavba může začít na jaře.

Napojení na železnici má být trumfem ostravského letiště v konkurenčním boji s dalšími aeroporty – vlaky zatím nejezdí ani k největšímu českému letišti v Praze. Ke spojení letiště s hlavní přerovsko-bohumínskou tratí má posloužit dnešní lokálka ze Studénky do Veřovic, od které u Sedlnice odbočí docela nová kolej. Nový úsek bude tříkilometrový.

Kdy jeho stavba začne, záleží především na tom, zda Moravskoslezský kraj dostane evropskou dotaci. Ta by podle mluvčí kraje Šárky Vlčkové měla činit 85 procent zakázky, již získala Eurovia CS s cenou 438 milionů korun. „Výzva je otevřena do ledna. Pokud úřad regionální rady podmínky stavby schválí, mohlo by se na jaře začít stavět,“ upřesnila mluvčí Vlčková.

K řádnému spojení k letišti je ale nutné zrekonstruovat i již existující úsek ze Studénky.  „Současná jednokolejná trať bude elektrizována až k zastávce Sedlnice, kde bude v blízké budoucnosti napojena odbočující kolej na letiště Mošnov,“ shrnul jádro rekonstrukce ředitel stavby Bedřich Šafařík z Viamontu DSP. SŽDC požaduje kromě elektrizace také zvýšení traťové rychlosti a navýšení kapacity trati. Tomu má pomoci i nová výhybná kolej u Bartošovic. Na trati se očekává intenzivní osobní i nákladní doprava, podle Bedřicha Šafaříka unese podobné zatížení jako koridorové dráhy. Modernizace šestikilometrového úseku železnice ze Studénky k Sedlnici vyjde na 327 milionů korun.

Stavba trati k mošnovskému letišti bude pro lokálku z roku 1881 znamenat již druhou velkou rekonstrukci. První proběhla v 50. letech minulého století, rovněž souvisela s letištěm. Trať byla mezi Studénkou a Kopřivnicí přeložena, aby uvolnila prostor pro stavbu vzdušného přístavu.