Rozhodnutí o 5milionové pokutě pro Student Agency soud odložil

Brno - Krajský soud v Brně o týden odložil rozhodnutí v případu 5milionové pokuty pro společnost Student Agency. Tu jí uložil antimonopolní úřad za zneužití dominantního postavení na autobusové lince mezi Prahou a Brnem. Firma se kvůli tomu obrátila na soud. Verdikt by měl padnout příští pátek.

ÚOHS původně uložil společnosti Student Agency sankci 6,185 milionu korun, pak ji ale snížil zhruba o milion. Firma podle úřadu zneužívala od začátku prosince 2007 do začátku března 2008 svého dominantního postavení. Snížila ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu na 50 korun, později na 95 korun. Podle ÚOHS bylo cílem tohoto jednání vyloučit konkurenční dopravní společnost Asiana z trhu.

Šéf Student Agency Radim Jančura a advokátka firmy argumentovali, že ÚOHS špatně vymezil trh, kterého se rozhodnutí týká. Podle společnosti zúžil ÚOHS celý přepravní trh mezi Prahou a Brnem pouze na autobusové spoje, a to jen na jejich malou výseč. Firma v minulosti tvrdila, že ÚOHS svým rozhodnutím vytvořil precedens, že větší dopravce nemá možnost na vývoj trhu reagovat akční cenovou nabídkou, a to ani v omezeném rozsahu.