Ředitel zrušené policejní školy v Jihlavě se obrátil na ombudsmana

Jihlava - Bývalý ředitel Vyšší policejní školy ministerstva vnitra v Jihlavě Zdeněk Sadecký spolu s několika dalšími lidmi podal stížnost veřejnému ochránci práv na postup ministerstva při rušení školy. Sadecký má podezření, že ministerstvo vnitra vědomě porušilo a obešlo několik zákonů. Ve stížnosti je zmíněno celkem pět pochybení. Ministerstvo nařčení odmítá.

„Jak už jsme v minulosti několikrát zdůrazňovali, ministerstvo vnitra při rušení policejní školy v Jihlavě postupovalo v souladu s platnou právní úpravou,“ sdělila mluvčí ministerstva Denisa Čermáková. O stížnosti se podle ní ministerstvo dozvědělo z médií, ombudsman je zatím nekontaktoval. „Vzhledem k tomu, že neznáme přesný obsah stížnosti, nemůžeme se k ní v tuto chvíli vyjadřovat,“ dodala.  

Bývalý ředitel ve stížnosti uvedl pět bodů, v nichž poukázal na konkrétní porušení obecně závazných právních předpisů. „Po poradě s advokátem je však zatím z taktických důvodů nechci zveřejňovat,“ řekl Sadecký. 

Zrušené vyšší policejní školy nahradí školicí centra

Ministerstvo vnitra rozhodlo letos v červenci zrušit tři ze svých šesti policejních škol - v Praze-Ruzyni, Jihlavě a Brně. Zbylé vyšší policejní školy v Praze-Hrdlořezích, Pardubicích a Holešově zachová. Návrh vytvořila skupina odborníků s odboráři. Výsledkem má být úspora až 144 milionů korun. Budovy chce vnitro dále využívat jako oddělená školicí centra.  

Vyšší policejní škola v Jihlavě patřila velikostí i kapacitou kolem 300 studentů k menším školám, jako jediná však připravovala policisty pro dopravní službu a zajišťovala speciální výcvik řidičů služebních vozidel v resortu ministerstva vnitra. Zařízení vzniklo před 48 lety.

Sadecký připustil, že ministerstvo vnitra jako zřizovatel má právo zřizovat či rušit organizační složky státu. „Není ale přijatelné, aby při tom obcházelo a porušovalo zákony,“ dodal. Ministerstvo je podle něj institucí, která má za úkol mimo jiné prosazovat zákonnost ve státě. Není proto možné tolerovat jeho případné protiprávní jednání, řekl.