Neopravená hráz komplikuje život v Žirově

Žirov (Vysočina) – Hráz rybníka Dolní Kladiny u Pelhřimova je stále protržená. Vážnou havárii z půlky června se stále ještě nepodařilo odstranit. Obec proto musela vybudovat náhradní přístupovou cestu, nemá ji ale z čeho zaplatit.

Michaela Příhonská bydlí přímo u rybníka. Denní dojíždění za prací jí i dalším sousedům komplikuje stále neopravená hráz. Za sucha bylo možné jezdit po poli. Teď už by se sem bez nové přístupové cesty nikdo nedostal. I tak je ale spojení značně omezené. „Letos jsme ještě nikoho neuprosili, aby nám sem dovezl uhlí, protože všichni s velkými auty se sem bojí. Ani popeláři sem nejezdí,“ potvrdila paní Michaela Příhonská, obyvatelka samoty Žirov.

Novou přístupovou cestu za více než 200 tisíc korun musela na vlastní náklady vybudovat obec Žirov. „Mám slíbeno, že polovinu zaplatí pozemkový fond. To mám s jeho zástupci dohodnuté. Ale zbývajících 105 tisíc nemáme,“ uvedl starosta Žirova Josef Hrala (nestr.).

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zastupitelé malé vesničky proto hledají pomoc, kde se dá. O peníze starosta na začátku října poprosil i Kraj Vysočina. „Dodnes bohužel žádnou odpověď nemám,“ dodal Josef Hrala a mluvčí Krajského úřadu Kraje Vysočina Jitka Svatošová doplnila: „Konkrétní podoba této pomoci bude jasná až při osobním jednání hejtmana Jiřího Běhounka s panem starostou.“

Letos v červnu, když se hráz protrhla, hrozilo zatopení mnoha domům. Rybník teď potřebuje kompletní rekonstrukci. Podle jeho správce, pozemkového fondu, bude možné přesnou příčinu havárie určit až při opravách, po úplném odkrytí spodní výpusti. Stavba se ale odkládá. „Termín zahájení oprav je značně ovlivněn nezbytnými povolovacími procesy dotčených státních orgánů,“ hájí svůj úřad mluvčí Pozemkového fondu ČR Monika Machtová.

Rekonstrukce hráze by měla stát 12 milionů korun a podle odhadů pozemkového fondu by se mělo začít stavět asi příští rok v létě.