Zdevastovaný podchod čeká oprava

Ústí nad Labem - Obec Rudolice oddělil od města Most v sedmdesátých letech železniční koridor. Pro pěší byl proto vybudován podchod, který je jedinou možností, jak se dostat pěšky z Mostu do Rudolic a zpět. Před několika lety byl opraven, ale dnes je v dezolátním stavu a místní se do něj bojí chodit.

Pří pohledu do nitra podchodu zažívá člověk směs úzkosti i zvědavosti zároveň. Tudy mají chodit matky s kočárky a děti ze školy. Po zemi se válí všechno od železničního pražce přes zbytky oblečení a výkalů až po díry v podlaze. Pokud najde člověk odvahu do podchodu vstoupit, neobejde se bez baterky. Nejdříve ho čeká cesta chodbou, která připomíná bojiště, na konci podchodu následuje třípatrový výstup zničeným schodištěm, a to opět v úplné tmě. Místní si kvůli dezolátnímu stavu podchodu zkracují cestu přes koleje. Riskují přitom životy své i svých dětí. „Dnes mi pomohl s kočárkem přes koleje bratr,“ říká místní obyvatelka. 

Městská policie už pokutovala několik lidí v těchto místech, Drážní inspekce eviduje rostoucí počet mrtvých lidí v kolejišti, jen letos jich bylo sto sedmdesát. „Většina těchto případů se stala v prostoru veřejnosti nepřístupném, i ve stanicích na služebních přechodech, kde lidé nemají co dělat,“ uvádí Martin Drápal z Drážní inspekce Praha. 

Mostecký magistrát se rozhodl řešit neudržitelný stav podchodu generální opravou. V lednu začnou přípravné práce. „Byla bych velmi ráda, kdybychom někdy během prvního pololetí tuto akci celou zrealizovali,“ přeje si náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. 

Rudoličtí obyvatelé se však na snahu města dívají s nedůvěrou a nevěří, že zrekonstruovaný podchod bude bezpečnější než nyní. Magistrát zase věří, že opravený podchod udrží v dlouhodobém provozu a že si cestu do něj najdou i ti, kteří dnes riskují mezi vlaky.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)