Zkoušeli nás z marxismu-leninismu, teď budou sedět v zastupitelstvu

Ústí nad Labem - Proti nástupu komunistů do krajské vlády protestovali lidé v Ústí nad Labem. Akci v předvečer výročí událostí 17. listopadu 1989 nazvali Happening u příležitosti obnovení vlády Rudých bratrů na divém severu. Před krajským úřadem v Ústí nad Labem se sešla skoro stovka lidí s dobovými transparenty a chtěli tak připomenout realitu před více než dvěma desítkami let.

Ústecký kraj má prvního komunistického hejtmana v zemi. Organizátor happeningu Jan Kohout ale upozorňuje, že celá akce není osobní ani politická. Chce spíš upozornit na povolební změny v krajích nejen v Ústí, ale po celé republice. „Rádi bychom, aby lidé otevřeli oči a viděli, co se stalo před 23 lety,“ zdůraznil. Podotkl zároveň, že podpora komunistů je od té doby vcelku kontinuální. „Kdyby se nám podařilo přesvědčit lidi, aby šli volit a aby začali mít zájem o to, co se děje, tak bychom nebyli svědky toho, kdo nám tady sedí na krajském úřadě,“ doufá.

Protestující na dnešním happeningu:

„Respektuji, že ve svobodných volbách měli komunisté většinu, ale já jim to nepřeji.“

„Před 23 lety jsem se spolužáky na fakultě organizoval stávku. Myslím, že nastává doba, kdy k tomu bude třeba zase něco říct.“

Podle Kohouta chce dnešní happening navázat na podobné studentské akce z roku 1989 a vtipnou formou poukázat na vážnost situace. „Vadí nám, že v čele kraje bude bývalý člen okresního výboru strany. Vadí nám, že krajskými zastupiteli budou lidé, kteří nás zkoušeli na katedře marxismu-leninismu,“ uvedl.

Kohout ale dodal, že z nízké účasti na dnešní akci zklamaný není. Neočekával prý účast stovek lidí. „Ústí nad Labem je specifické město a lidé opravdu nemají zájem. Je pátek odpoledne, hypermarkety praskají ve švech a lidi opravdu nezajímá toto dění, a proto krajské volby dopadly tak, jak dopadly,“ uzavřel.