Chrudim bude muset vrátit dotaci – až 25 milionů korun

Chrudim – Téměř 25milionovou dotaci, kterou dostalo na výstavbu muzea barokních soch, má vrátit město Chrudim do Regionálního operačního programu Severovýchod. Úředníci regionu soudržnosti zjistili, že se město při stavbě odchýlilo od schváleného projektu. Vedení radnice naopak tvrdí, že pravidla pro čerpání dotací jsou špatně nastavena. Projekt za desítky milionů korun od počátku provázely spory kvůli vysokým nákladům.

Muzeum barokních soch postavili Chrudimští v bývalém kapucínském klášteře sv. Josefa. Podle Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod ale při stavbě chybovali, když se odchýlili od schváleného projektu. „Podle kontrolní skupiny došlo ke značnému rozšíření předmětu zakázky, což hodnotíme jako porušení rozpočtové kázně,“ uvedla mluvčí dotačního úřadu Eva Jouklová. Úřad poukázal na vnitřní úpravy muzea, například techniku v kinosále, se kterou se v původním projektu nepočítalo. Regionální rada teď proto chce zpět desítky milionů, kterými na muzeum přispěla.

Radnice ale tvrdí, že oním „značným rozšířením předmětu zakázky“ ve skutečnosti bylo pouze opravení chyb, které v projektu byly. „Nikdo tam nic neukradl, nikdo tam nic nezpronevěřil, evropské peníze v žádném případě nebyly nějakým způsobem zašantročeny,“ prohlásil chrudimský starosta Petr Řezníček. Změny ale nebyly písemně schválené.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Město chce požádat regionální radu o prominutí vracení dotace, to však podle mluvčí dotačního úřadu neznamená, že se vše obejde zcela bez sankce. Z vyměřeného odvodu může úřad odpustit nanejvýš 95 procent. „Musí vrátit na účet regionální rady milion a 200 tisíc korun,“ vyčíslila mluvčí Jouklová.

Podle městské opozice je i taková částka velmi vysoká. „Každá koruna je důležitá,“ zdůraznil zastupitel David Kasal. Bývalý místostarosta Roman Málek potom vyzval své nástupce ve vedení Chrudimi k rezignaci.

Jakou částku bude muset Chrudim vracet, rozhodne nový Výbor Regionální rady. Jeho první zasedání je naplánováno na 7. prosince.