Cenu kvality může získat i střední škola

Sezimovo Ústí - Středních škol jsou v republice stovky, jen pět z nich ale získalo mezinárodně uznávanou značku ověřené kvality. Tou je Národní cena, kterou už podvanácté letos udělovala Národní rada pro kvalitu. Také letos vedle firem ocenila i tři střední školy, jednou z nich je Centrum odborné přípravy v Sezimově Ústí.

Původně o ocenění kvality usilovaly pouze firmy. V posledních letech se ale na celém světě přidává víc a víc organizací veřejného sektoru. Školy, neziskové organizace nebo zdravotnická zařízení. Škola je služba a obzvlášť ty střední si navzájem konkurují, aby jim neklesaly počty žáků. Proto je pro ně kvalita stejně důležitá jako pro firmu, která chce na trhu prosadit svůj výrobek. „Dneska je konkurence všude. Těch cen je udělováno v jedné zemi v řádu jednotek, takže tady je vidět, že se jedná opravdu o výjimečnou záležitost,“ vysvětlil Vladimír Straka ze Sdružení pro oceňování kvality.

Centrum odborné přípravy v Sezimově Ústí má dlouholetou tradici. Jejím zřizovatelem je kraj, ale spolupracuje i s mnoha firmami, kterým vychovává budoucí zaměstnance. Na škole je možné studovat učební obory i čtyřleté studijní obory s maturitou s technickým i ekonomickým zaměřením a součástí je i vyšší odborná škola se zaměřením na elektrotechniku. Národní cena má pro školu obrovský význam, uděluje se podle stejných pravidel a principů ve více než 80 zemích světa a nezíská ji rozhodně každý, z letošních čtyřiceti zájemců uspěla polovina.

Cenu za kvalitu získala i střední škola v Sezimově Ústí (zdroj: ČT24)