Kraj si neví rady s českolipskou nemocnicí

Liberec - Řešení problémů s nemocnicemi čeká i nové vedení Libereckého kraje. Týká se to hlavně nemocnice v České Lípě, jejíž technický stav je velmi špatný a hospodaření končí ve ztrátách. Jako jedno z možných řešení se jeví spolupráce kraje a městských samospráv.

Praskající potrubí, špatné stropy a rostoucí náklady na provoz. Dlouhé roky bez investic se začínají naplno projevovat a jediné nemocnici v okrese hrozí bez oprav problémy. Budovy z přelomu70. a 80. let už jsou za hranicí životnosti. Dovnitř zatéká, okna netěsní a opadává omítka. Kraj proto začíná řešit, co s nemocnicí dál. Sondovat předběžně začal i případný zájem samosprávy. „My se seznamujeme s výsledky hospodaření, a to není příliš dobré. Čeká nás nějaké rozhodnutí,“ přiznává hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Bude to velký oříšek, který musíme rozlousknout ve spolupráci se samosprávou České Lípy,“ dodává náměstkyně pro oblast zdravotnictví Zuzana Kocumová. 

Případný převod nemocnice z kraje na město se nyní zdá vyloučený především kvůli budovám i stavu hospodaření. „Stav hospodaření nemocnice je lepší, než přepokládal náš finanční plán na tento rok,“ uvádí mluvčí nemocnice Petr Pokorný. „Pro město Česká Lípa péče o nemocnici reálná není a já jako starostka to nyní prosazovat nebudu,“ říká starostka České Lípy Hana Moudrá. 

Město ovšem připouští, že do budoucna by se mohlo stát například jedním z akcionářů. Podle opozice ale hrozí i riziko, že kraj nad klíčovým zdravotnickým zařízením postupně ztratí vliv. „To jsou věci, na které jsme upozorňovali už dopředu. Říkali jsme, že zdravotnictví je větší problém než oprava silnic,“ zdůrazňuje opoziční zastupitel Stanislav Mackovík.  

Ztrátové zdravotnické zařízení aktuálně potřebuje alespoň zateplit. Aby získalo nezbytný úvěr, bude se za něj muset zaručit kraj.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)