Stromy nad silnicí do Malé Úpy už nejsou, všichni čekají na laviny

Pec pod Sněžkou – Správa Krkonošského národního parku vlastními silami vytvořila „lavinový svah“ – nad silnicí z Pece pod Sněžkou do Malé Úpy nechala vykácet les. Místní očekávají, že silnici již brzy zavalí sníh. Parková správa ale odmítá zodpovědnost – stromy napadl lýkožrout a v takovém případě nařizuje pokácení napadených stromů zákon.

Tam, kde byl v létě les, je dnes holý svah. Všichni proto čekají, že na Pomezní boudy se letos v zimě kvůli zavalené silnici nikdo nedostane. „Je to nepříjemná situace, protože to ohrožuje majetek a zdraví osob,“ podotkl tajemník městského úřadu v Peci pod Sněžkou Michal Berger.

Laviny padají v okolí silnice často. Loni, i když ještě stromy nad cestou do Malé Úpy stály, spadla jedna i na samotnou cestu a téměř zavalila autobus. Teď je podle místních jasné, že silnice bude brzy zavalená.

Správa KRNAP ale tvrdí, že neměla jinou možnost. „Je to svah, který byl napaden kůrovcem, takže jsme tam ze zákona museli asanovat. Tedy dřevo jsme museli pokácet a odstranit,“ řekl mluvčí parkové správy Radek Drahný.

Zpracovat krizový plán dostala za úkol radnice v Peci pod Sněžkou. Kopec je na jejím katastru. Úředníci se ale zlobí. „Je to situace, kterou jsme nezavinili. Musím konstatovat, že to zavinila Správa KRNAP svým postupem při odlesňování toho svahu,“ řekl tajemník Berger.

Město a parková správa si také začaly přehazovat odpovědnost za škody, které po sesuvech nastanou. Podle KRNAPu bude muset o odpovědnosti rozhodnout soud.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)