Kraslice uhájily sbírku hudebních nástrojů

Karlovy Vary - Unikátní sbírka dechových hudebních nástrojů zůstane v Kraslicích. Dohodlo se na tom vedení města s krajem, který sbírku věnuje radnici. Původně přitom hrozilo, že vzácné exponáty, mezi kterými je i saxofon od samotného vynálezce Saxe, kraj z Kraslic odveze.

Sbírka hudebních nástrojů z 19. a 20. století dokumentuje vývoj jejich tradiční výroby v Kraslicích. Mezi nejcennější patří velká tuba z konce 30. let minulého století, která je vystavena v podniku Amati-Denak. Ostatní nástroje jsou v budově střední školy, která je dlouhé roky sbírala. „Součástí sbírky je například i saxofon od samotného Saxe, jsou tu různé další nástroje, mezi nimi i mnohé rarity,“ říká ředitel Střední školy Kraslice Zdeněk Pečenka. 

V seznamu jsou nástroje všech typů. Od pianin po kastaněty, orchestrální bič, ale i varhany, které jsou odkryté tak, aby studenti viděli, jak jsou složené. „Ty hudební nástroje byly vyrobeny v Kraslicích a jen administrativním způsobem se dostaly pod Karlovarský kraj. Ten vyhověl naší žádosti, a tak sbírka nakonec zůstane v Kraslicích,“ zdůrazňuje místostarosta Kraslic Otakar Mika. 

Unikátní sbírku více než tří set hudebních nástrojů škola přesunula z nevyhovujících půdních prostor do depozitáře ve třídě. Kraj teď nechá sbírku zaregistrovat a ocenit. „Část sbírky, která bude převáděna Kraslicím, má hodnotu tři sta dvacet šest tisíc korun. Druhá část, která oceněná není, bude podléhat režimu muzea v Sokolově,“ vysvětluje náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jaroslav Borka. 

Radnice by chtěla sbírku co nejdřív zpřístupnit veřejnosti. Expozici plánuje vybudovat ve škole, kde se výroba hudebních nástrojů vyučuje. „Chceme, aby expozice byla skutečně moderní a zajímavá a aby byla audiovizuální, aby to bylo skutečně přitažlivé,“ uzavírá Otakar Mika. 

Přestože jde o zachovalé nástroje, některé z nich potřebují opravu nebo repasi. Práce za několik desítek tisíc korun zaplatí ještě Karlovarský kraj.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)