Liberec vrátil evropskou dotaci, nemá na spoluúčast ani náhradní projekt

Liberec – Chátrající výstaviště v Liberci se nedočká slibované opravy. Zadlužená radnice se rozhodla, že se vzdá evropské dotace, protože se jí nepodařilo dát dohromady peníze na spoluúčast. Části opozice se takový konec přidělené dotace nelíbí, vedení města se prý mělo pokusit peníze využít na jiný projekt.

Místo konání kdysi vyhlášených libereckých výstavních trhů chtělo město zásadně přestavět. Potřebovalo na to ale přes 40 milionů korun, které v děravé pokladně zatížené dvoumiliardovým dluhem nejsou. Nakonec nepomohlo ani schválení evropské dotace 37,5 milionu korun – město totiž v rozpočtu nenašlo již ani pět milionů na spoluúčast. „Finanční možnosti města nejsou v tuto chvíli připravené realizovat takovéto projekty,“ řekl primátorský náměstek Lukáš Martin (ČSSD). Projekt proto město zastavilo a evropských peněz se vzdalo.

Podle opozice se ale dala využít alespoň část peněz, a to na jiný projekt. K tomu ostatně libereckou radnici vyzval i dotační úřad. Podle kritiků vedení města bylo možné evropskými penězi zaplatit například lesní koupaliště – jeho zprovoznění by přišlo na 15 milionů korun, město by muselo přispět pouze necelými dvěma miliony. Liberec ale s žádným náhradním projektem nepřišel – podle zastupitelky Zuzany Tachovské (ZpL) proto, že ve městě vládne „kombinace kolosální neschopnosti a lenosti“.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Radnice taková tvrzení odmítá, poukázala, že přípravu náhradního projektu nebylo možné stihnout. „Bavíme se o akci, která není vůbec připravená,“ zdůraznil Michael Vereščák z městského odboru strategického rozvoje. Podmínkou dotace je, že by vše muselo být hotovo do poloviny příštího roku, přitom jen sepsání projektové dokumentace a získání všech povolení trvá 12 až 14 měsíců.

Podle Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, která dotace rozděluje, je ale zcela neobvyklé, že by se město již přidělených peněz bezezbytku vzdalo. Radnice se naopak zpravidla snaží peníze udržet za každou cenu.