Myslivost v ohrožení: Lesníci kromě jelenů vábí hlavně mladé lidi

Šluknov - V České republice rapidně ubývá myslivců. Mladé lidi totiž podle odborníků péče o les a tamní zvěř nezajímá. Nalákat je mají modernější učební obory, ale třeba také studentská soutěž v troubení a vábení jelenů, která se konala na zámku ve Šluknově.

Studentskou soutěž pořádala Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze. Účastníci po jednom přicházeli na pódium a předváděli s pomocí vábniček zvuky v různých tóninách. Porota kvůli možnému rozptylování byla po celou dobu skryta za plentou. Každý z vábičů měl za úkol předstírat jelena v jiné náladě.

Hra na mysliveckou trubku je na rozdíl od vábení, kde je potřeba hluboký hlas, vhodná i pro dívky. Soutěžící se připravují i několik let. Například u trubačů trvá zhruba půl roku, než dokáží první tóny.

Lesníci si stěžují, že myslivost je mezi mladými považována za nemoderní. Chtějí proto napravit její pověst a vnést do ní víc vědy. „Snažíme se studenty vzdělávat nejen v tom, jakým způsobem zvěř lovit, ale i jakým způsobem se chová,“ uvedl děkan fakulty Marek Turčáni.

Přitom studenti, kteří si už lesnictví vybrali, přiznávají, že za to mohou většinou jejich rodiče. „Už odmala jsem vlastně byla vychovávaná prarodiči a tatínkem a hlavně ten mě přivedl k myslivosti,“ říká studentka Daniela Růžková. V Česku je registrováno přes 70 tisíc myslivců. Jejich průměrný věk je přitom 58 let. Pro většinu z nich je to jen koníček.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)