Kraslická tržnice končí, začala demolice

Kraslice (Sokolovsko) – Bez nebezpečné tržnice se budou muset obejít trhovci v česko-saském pohraničí. Krasličtí zastupitelé rozhodli o demolici tržnice, odkud se šířily padělky, nekolkované cigarety i drogy a navíc v ní několikrát hořelo. Požár přišel loni krátce poté, co hasiči tržnici zkontrolovali a zjistili, že někteří trhovci porušují základní bezpečnostní pravidla. Demolice kraslické tržnice by tak mohla být varováním trhovcům v dalších příhraničních tržnicích. I oni podle hasičů porušují bezpečnostní pravidla.

Problémy v kraslické tržnici se postupně vršily. Celníci nacházeli napodobeniny značkového zboží a nekolkované cigarety, později i drogy. Hasiči se do trhovců zase pustili kvůli nedostatečnému protipožárnímu zabezpečení. Při loňské kontrole nalezli špatně izolované elektrické vedení, odkryté rozvody i opuštěný zapnutý fritovací hrnec plný oleje postavený ve stínu propanbutanové láhve. Jen o týden později část tržnice vyhořela. Kraslickým zastupitelům nakonec došla trpělivost s trhovci a rozhodli se celou tržnici zrušit a stánky strhnout. „Tím, že to stojí na našem pozemku, tak se na tom vlastně podílíme. Pronajímatel nemůže říct: 'Mně to jedno, já dostávám peníze.' Tak se obec chovat nemůže,“ zdůvodnil zrušení tržnice místostarosta Otakar Mika.

Stánkaři přesto nepočítali s tím, že by k demolici skutečně došlo. Někteří zůstávali do poslední chvíle a nestihli ani vyprázdnit všechny skrýše, kde ukrývali nelegální zboží. Pro Českou televizi rozhodnutí radnice nechtěli komentovat.

Obchod v Kraslicích by ale neměl zcela zhynout. Dosavadní provozovatelé tržnice dostali nájemní smlouvu na část bývalého tržiště pod podmínkou, že tam postaví nákupní centrum. To musí splňovat všechna pravidla bezpečného a legálního podnikání. Podle místostarosty má vzniknout nejpozději do konce roku.

Antonín Bruštík o demolici kraslické tržnice (zdroj: ČT24)