Změny jízdních řádů východočeským obcím příliš nevadí

Pardubice – Proti novým jízdním řádům veřejné dopravy, které platí od března, nemají obce z Pardubického kraje zásadní připomínky. Shodl se na tom krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek (SPOZ) se starosty. Změny ale nekončí, jízdní řády autobusů se budou průběžně měnit i nadále, železniční dopravu čeká změna v první polovině června.

Obcím podle Duška vyhověl kraj s většinou požadavků na častější zastavování vlaků a na zlepšení návaznosti spojů. Stížnosti na krajský úřad přišly zejména proto, že místy ubylo příliš mnoho autobusů. „Došlo k něčemu, co jsme nechtěli docílit. Krajský organizátor dopravy společnost OREDO vyškrtal některé prázdninové linky bez projednání s obcemi, což musíme napravit. I v létě jezdí lidé do práce,“ řekl Dušek.

Na změny prázdninových jízdních řádů ale má kraj ještě čas – změny mohou přijít současně s dalšími plánovanými úpravami. „Nyní se snažíme reagovat na ty připomínky, které došly až po uzávěrce. Budeme muset na jízdních řádech pracovat do konce roku, hlavně v okresech Svitavy a Ústí nad Orlicí, ale už spíše jen v malých spádových oblastech,“ shrnul radní pro dopravu.

Pardubický kraj počátkem roku oznámil, že nemá dost peněz na to, aby zachoval autobusovou dopravu v takovém rozsahu, jaký nastavila krajská společnost OREDO loni. Návrh na plošný návrat ke starým jízdním řádům však radnímu Duškovi neprošel, nakonec prosadil škrty spojů s tím, že ty zachované budou jezdit tak jako dosud. Počet kilometrů, které autobusy najedou, se tak má snížit z 18,9 milionu kilometrů na 16,8 milionu. Cenu za jejich vypravování potom chce kraj snížit z 850 zhruba na 300 milionů korun. Železnice se mají změny dotknout méně, kraj chce především obnovit provoz na některých lokálkách, ovšem s tím, že vlaky v regionu ujedou stejně kilometrů jako dříve.