Ve zlínské zoo končí chov goril, samec Bosso uhynul

Zlín – Gorilí samec Bosso, který byl posledním svého druhu ve zlínské zoologické zahradě, ve svých 41 letech uhynul. Podlehl stáří i stesku po samici Juditě, která uhynula nedávno. Po těchto dvou úmrtích chov goril ve Zlíně končí.

Gorilí pár Bosso a Judita žil ve zlínské zoo od roku 1997, kdy přicestoval z Izraele. Měli problémy žít ve větší gorilí skupině, sami se však snášeli dobře. Po 16 letech však jejich chov skončil, když obě gorily krátce po sobě uhynuly. O samce se v poslední době chovatelé obávali. „Už od začátku roku jsme na něm pozorovali výraznější příznaky stáří, neměl dobrou náladu, více odpočíval než obvykle a někdy odmítal potravu,“ uvedl zoolog Pavel Shromáždil. Bossův stav se zhoršil po březnové Juditině smrti. „Gorily jsou velmi inteligentní zvířata, hodně ho to zasáhlo. I když si do ní občas bouchnul, byl na ni velmi vázaný,“ dodal zoolog.

Samec Bosso se narodil ve volné přírodě. Z Afriky se v roce 1992 dostal do münsterské zoologické zahrady, později se přestěhoval do Tel-Avivu a nakonec do Zlína. Podle zlínské zoo patřil k jejím nejoblíbenějším obyvatelům.

Samec skonal v úterý. Předchozí vyšetření sice neukázala výrazné zdravotní problémy, po smrti se ale ukázalo, že trpěl chronickým zánětem na plicích. Bosso se dožil 41 let. Byl o osm let mladší než Judita, přesto se podle Pavla Shromáždila dožil požehnaného věku. Gorily se totiž v přírodě dožívají 30 až 35 let, v chovech většinou maximálně 45 let.

Po uhynutí páru zřejmě už ve zlínské zoo žádná gorila žít nebude. Vedení zahrady o pořízení nové skupiny neuvažuje, do gorilí expozice se přestěhuje skupina opic, část pavilonu potom zoologická zahrada využije k nové expozici mořských rejnoků, která by se měla otevřít příští rok.