Třída Edvarda Beneše v Hradci bude opět výstavní. Obnova začala

Hradec Králové - V Hradci Králové začala několik let připravovaná rekonstrukce třídy Edvarda Beneše. Tisíce obyvatel se tak zhruba na rok a půl ocitnou na velkém staveništi. Obnova celé lokality bude odhadem stát šest set milionů korun. Výsledkem by ale měla být navrácená sláva této třídy z 80. let.

Benešova, kdysi Marxova třída byla dokončena v 80. letech jako výstavní bulvár nového sídliště. Dnes ale patří k nejzanedbanějším místům Hradce. Změnit to má celková obnova. Stroje už začínají bourat podzemní garáže a zmizet mají i rozpadající se kovové rampy a schodiště. „Sjednotí se to do jednoduché plochy, po které se bude lidem dobře pohybovat, a také se zvýší podíl zeleně,“ uvedl architekt Pavel Zadrobílek.

Lidem bude po dobu rekonstrukce sloužit speciální informační kancelář

První etapa prací za 185 milionů korun se týká zhruba třetiny Benešovy třídy a skončit má příští rok v listopadu. „Je otázka, jestli se to pochopitelně všechno stihne, stavba je náročná, těžko předvídat nějaké další budoucí problémy,“ uvedl Jozef Čižmár z odboru rozvoje královéhradeckého magistrátu. Obyvatelé doufají, že se termín neposune stejně, jako při jiné rekonstrukci v centru Hradce, kde se některé práce oproti slibu magistrátu protáhly téměř o půl roku. Informovanost lidí má pak zajistit kancelář, kterou radnice otevřela přímo na Benešově třídě.

V Hradci Králové začala několik let připravovaná rekonstrukce třídy Edvarda Beneše (zdroj: ČT24)