Za kritiku ředitele studenty už rok stíhá policie

Slaný - Studenti gymnázia ve Slaném sepsali petici proti staronovému řediteli Milanu Dundrovi - a ten na ně podal trestní oznámení pro pomluvu. Policie případ řeší už téměř rok, zatím bez výsledku. Kantoři, kteří se postavili na stranu studentů, čelí postihům, jedna učitelka dostala výpověď. O případ se začal zajímat i Český helsinský výbor a zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

Studentům se nelíbí dezolátní stav školní budovy, málo vybavené třídy a pasivní přístup Milana Dundra. V petici požadovali přehodnocení konkurzu na místo ředitele, ve kterém byl Dundr znovu zvolen. Podle nich za uplynulá léta, kdy školu vedl, došlo k výraznému snížení prestiže a úrovně vzdělávání na gymnáziu.

Ředitel Dundr na petici a následnou diskusi, která se rozjela na internetu, reagoval trestním oznámením pro pomluvu. „Jsou tam nepravdy a polopravdy, které jsou nepříjemné. Volali rodiče a ptali se, jestli bude škola zavřená nebo co se to děje,“ říká Dundr. Podle jednoho z autorů petice Jana Kopeckého je kritika možná nepříjemná, ale rozhodně se nedá posoudit jako pomluva. „Nejhorší na tom je ta nejistota, trestní stíhání trvá už 11 měsíců a žádný výsledek,“ dodává další ze studentů Pavel Martiník.

Kantorky, které se postavily za studenty, dostaly snížený úvazek, jedna z nich, Milada Záborcová, teď dokonce i výpověď. „Už jenom to vědomí, že nevíte, kdy vám přijde obálka s modrým pruhem, je v dnešní době za svobodně projevený názor něčím nemyslitelným,“ poznamenává.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Kauza Gymnázia Václava Beneše Třebízského rozděluje na dva tábory celé město. Část veřejnosti stojí za studenty, kteří vedení školy kritizují, část podporuje ředitele. Na jeho podporu už vznikly další dvě petice. Názory si obě skupiny přišly vyměnit na zastupitelstvo. Výsledkem dvouhodinové diskuse je úkol pro finanční výbor - ten by měl prověřit, jak bylo naloženo s 36 miliony, které už město investovalo do oprav historické budovy gymnázia.

Do sporu o slánské gymnázium se vložil krajský úřad jako jeho zřizovatel. Studenti i učitelé teď musí vyplnit anonymní dotazníky, jak jsou ve škole spokojeni. Případ sleduje i Český helsinský výbor a kancelář ombudsmana, podle nichž je trestní stíhání neúměrně dlouhé vzhledem k povaze šetřeného skutku.