Šumavské zelené autobusy budou letos úspornější

Šumava - Šumavou se opět rozjely tzv. zelené autobusy. Projekt ekologické dopravy po národním parku je ale letos kvůli nedostatku peněz úspornější. Návštěvníkům národního parku budou autobusy sloužit celé léto. Informace o trasách jednotlivých linek a cenách jízdného najdou lidé na internetových stránkách projektu.

Poprvé vyjely zelené autobusy na Šumavu před sedmnácti lety a přepravily více než dva miliony lidí. Projekt vedení parku dříve financovalo z evropských fondů. Teď ho platí ze svého rozpočtu, ale přispívat musí kraje i obce. „Z našeho rozpočtu to bude stejně jako v loňském roce řádově 40 tisíc korun,“ uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský (nez.).

Provoz autobusů je každý rok ztrátový. Naposled se podařilo tyto ztráty snížit na jeden milion korun tím, že linky jezdí jen po dobu letních prázdnin. Přesto vedení parku chce, aby se do projektu zapojili třeba šumavští hoteliéři. „Musíme jednat i s těmito podnikateli, abychom je vtáhli do hry, aby přispívali do společného měšce na tyto autobusy,“ řekl ředitel správy parku Jiří Mánek.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

K dispozici je teď turistům celkem pět autobusových linek, na kterých mohou lidé letos poprvé platit také čipovými kartami. V nejatraktivnějších částech Šumavy projíždí autobusy téměř každou hodinu. „Nejzajímavější je linka ze Sušice na Srní s pokračováním na Kvildu, hodně žádaná je linka z Kvildy na Bučinu,“ popsal ředitel ČSAD Plzeň Miroslav Hucl.

Během jedné sezony využije projekt ekologických autobusových linek zhruba sto tisíc lidí, z toho více než deset tisíc cyklistů. Poslední zelený autobus projede Šumavou 31. srpna, výjimkou bude linka na Bučinu, která pojede až do 15. září.