Liberec cyklistům nepřeje, nové trasy vznikají spíše za městem

Liberec – Propagátoři cyklistiky chtějí stavět kolo jako protiváhu osobních aut při cestování městem. Zájem o jízdu na kole podle odborníků roste, podmínky ale často neodpovídají. V Libereckém kraji sice v posledních letech vznikají nové cyklotrasy v přírodě, ve městech to ale často neplatí.

Ačkoli je Liberec plný kopců, někteří jeho obyvatelé po městě jezdí na kole. Podmínky pro cyklistickou dopravu podle nich však nejsou dobré, zejména jim chybí propojení centra a jednotlivých městských částí. „Projet na kole Libercem je pro člověka, který nemá vyježděné své cesty, téměř nemožné,“ řekl předseda sdružení Cyklisté Liberecka Pavel Matějka.

S propagátory cyklistiky se shoduje i vedení města. Radnice však tvrdí, že na výstavbu cyklistických stezek ve městě nemá peníze a na dotační peníze se dosáhnout nedaří. „Musím říct, že jsme v posledních dvou letech nebyli příliš úspěšní,“ přiznal náměstek primátorky Jiří Rutkovský.

Podobná situace ovšem panuje i v dalších městech v Libereckém kraji. Lepší je to v Hrádku nad Nisou, kde se radnice inspirovala u sousedů a na každém rekonstruovaném chodníku nebo novém úseku silnice pásy pro cyklisty vytváří. „Pro nás je velkým vzorem jednak sousední Žitava, jednak celý Svobodný stát Sasko,“ podotkl hrádecký starosta Josef Horinka.

I s odkazem na Hrádek nad Nisou tak stoupenci cyklistiky říkají: Zlepšení situace závisí hlavně na přístupu radnic.