Pardubický památník heydrichiády obklopilo lešení a zabránilo pietě

Pardubice – Rozpaky i pobouření vyvolala rekonstrukce památníku obětí heydrichiády v areálu pardubického Zámečku, kde nacisté během druhé světové války popravili osoby spojené s operací Silver A. Pomník totiž obklopilo lešení právě v čase piety, což ostře kritizují jak pozůstalí, tak Památník Lidice.

Na nedůstojné podmínky pro uctění památky obětí heydrichiády si přímo na pardubické radnici stěžovala rodina Vlasty Světničkové. Jejího otce Josefa Jánského, který pomáhal parašutistům z odbojové skupiny Silver A, nacisté popravili 2. července 1942. Jeho památku kvůli rekonstrukci pomníku ale uctít nemohli, a když se s připomínkou obrátili na pardubický magistrát, kvůli dovoleným se žádné informace nedozvěděli.

Kriticky se k rekonstrukci v nevhodný čas staví i Památník v Lidicích. „Minulé pondělí tam byla pieta, která následuje po pietě v Ležákách, a nikdo nikomu neoznámil, že by se něco takového připravovalo. Považuji to opravdu za necitlivý přístup,“ konstatoval ředitel památníku František Červencl.

Město následně přislíbilo, že celou situaci prověří. „Zjistím si u dotčených úředníků, kde se stala chyba,“ uvedl náměstek primátorky Pardubic Jindřich Tauber. „Pokud je chyba na straně magistrátu, tak z toho určitě nějaké důsledky vyvodíme.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)