Rozmazlení baťůžkáři? Nad stanovým městečkem ohrnují nos

Karlovy Vary – Davy baťůžkářů, kteří posedávají na zemi před kinosály a každé ráno stojí dlouhou frontu na lístky z haly hotelu Thermal až kamsi ven k nafukovacímu kinu, patří ke karlovarskému festivalu stejně jako kamera k filmu. Každoročně si jejich přítomnost chválí organizátoři a zahraniční celebrity zvyklé na všudypřítomnou ochranku a zátarasy jsou z nich u vytržení. Kam ale baťůžkáři letos zmizeli? Ve stanovém městečku na koupališti Rolava se jich ubytovalo o 30 procent méně než loni.

Jen zhruba 1 200 lidí od začátku festivalu využilo služeb stanového městečka, jeho kapacita tak není využita ani z poloviny. Zájem o Rolavu klesá i přesto, že nabízí ve srovnání se starým stanovým parkem na stadionu, kterému odzvonilo před dvěma lety, mnohem větší komfort. Samozřejmostí je půjčovna kol, hlídané zásuvky pro nabíjení mobilů a také nonstop úschovna zavazadel. Přibylo i sprch, na jejichž nedostatek si loni při premiéře baťůžkáři stěžovali.

Provozovatel městečka se také poučil z loňských problémů s nenadálým a nedobrovolným stěhováním stanů od rybníka, které způsobily rozmary počasí, a recepci vybavil kladívkem. To si mohou baťůžkáři zdarma půjčit, aby mohli lépe zatlouci kolíky svých stanů. Nezkušeným stavěčům nebo slabým ženám ochotně se stavěním jejich příbytku pomohou tamní techničtí pracovníci.

  • Stanové městečko Rolava autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Petr Masák kontroluje visačky na stanech autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24

Na první pohled by se mohlo zdát, že stanové městečko Rolava nabízí baťůžkářům víc, než vůbec lze od kempu (a ještě ke všemu dočasného) čekat. V čem je tedy problém? Podle provozovatele tkví v nové konkurenci. „Nám hodně konkuruje škola na nábřeží Jana Palacha, tedy poměrně blízko festivalového dění. Ta se loni rekonstruovala, byla zavřená. Letos tam otevřeli hostel s poměrně velkou kapacitou. Ten je sice dražší než my, ale kvůli tomu, že první dny bylo poměrně chladno, stáhla škola dost lidí,“ míní Petr Masák, jednatel společnosti KV City, která festivalové stanové městečko provozuje.

Cena za ubytování

  • Stanové městečko: 80 korun za osobu a noc (sprcha v ceně)
  • Hostel ve škole: 120 korun za osobu a noc (sprcha za příplatek 20 Kč)

Počasí a špatná dostupnost do centra ale není to jediné, co baťůžkářům vadí. Skoro jedním dechem si stěžují na nedostatek teplé vody. „Jsme tu od pondělka a ještě se nám nepodařilo vychytat, kdy vlastně teplá voda teče. Už si myslíme, že vůbec neteče,“ říká baťůžkářka Judita. Vůbec největší problém s teplou vodou je prý ráno.

To si uvědomuje i Masák: „Kotel nestíhá, když dopoledne naběhne do sprch moc lidí, voda dojde.“ Koupit větší kotel ale v tuto chvíli není možné. Problém jsou nejen finance, ale i to, že kotel stejně jako sprchy byly pořízeny z peněz evropských fondů, ještě další dva roky tak musí veškeré úpravy na zařízení schvalovat rada pro regionální rozvoj, a to je podle Masáka komplikované.

  • Průzkum spokojenosti ve stanovém městečku autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4831/483064.jpg
  • Jak vypadá 1 200 baťůžkářů? Takto autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4831/483063.jpg
  • Koupaliště Rolava autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4831/483060.jpg
  • Koupaliště Rolava autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4831/483062.jpg

Pamětníci původního stanového parku na stadionu zmiňují i to, že na Rolavě nelze zajet autem až ke stanu a výtky mají i k vyžití, které se tu nabízí. „V noci je to tu naprosto mrtvé, musíme chodit za zábavou do města,“ stěžuje si zkušený tramp Petr. „Původní stanové městečko bylo asi tak třítisíckrát lepší,“ dodává.

Zapařit sice v městečku moc nemůžete, zato je tu podle provozovatele skvělá bruslařská dráha a nechybí ani tenisové kurty. Až na to, že zrovna tuhle zábavu obvykle baťůžkáři na karlovarském festivalu nevyhledávají.

Zajímavosti ze života v městečku

  • S největším náporem nově přijíždějících baťůžkářů se recepce musela vypořádat v sobotu 29. června. Další velká vlna příjezdů se čeká ve čtvrtek večer a v pátek.
  • Stanové městečko vychází vstříc módychtivým ženám. Protože si loni některé baťůžkářky stěžovaly, že modré pásky, které musí ubytovaní klienti nosit na zápěstí, jim neladí k šatům, přišel provozovatel letos s novinkou. Tou jsou holografické nálepky, jež si mohou nechat lidé, kteří nechtějí nosit pásku, nalepit na jakýkoliv doklad s fotkou. Od začátku festivalu se již nálepek rozdaly desítky.