Od tragédie v Českém Malíně uplynulo 70 let, nacisté zabili stovky lidí

Český Malín / Žatec - Sedmdesát let už uplynulo od doby, kdy nacisté vypálili Český Malín v ukrajinské Volyni. Vojáci tehdy zavraždili na 400 lidí, z toho většinu Čechů. Nešetřili ani ženy, děti nebo staré lidi. Na památku obětí malínské tragédie se už tradičně koná pieta v Žatci.

Vše se odehrálo 13. července 1943 v 7 hodin ráno. Český i sousední ukrajinský Malín obklíčilo na 1 500 německých vojáků. Obyvatele české obce vyhnali pod záminkou přezkoumání dokumentů z domovů a odvedli je do ukrajinské obce. Oddělili ženy, děti a starce od mladíků a mužů, nahnali je do kostela, školy a dalších budov, které polili hořlavinou a zapálili. Toho, kdo se snažil utéct, vojáci zastřelili. Řádění přežilo jen několik lidí, a to buď ti, kteří toho dne nebyli v obci, nebo ti, kteří museli na příkaz Němců odvážet nakradený majetek.

Záminkou řádění bylo tvrzení Němců, že je napadl oddíl banderovců, příslušníků ukrajinských nacionalistických jednotek, kteří s Němci někde spolupracovali, jinde ale bojovali. „Prostě nacionalisti, chtěli jen svoji Ukrajinu. Tak se za ni bili, jak to šlo,“ uvedl Ivan Nikolajev, pamětník. Většina přeživších se nakonec do Česka vrátila. Někteří se usídlili na Žatecku, někteří zůstali v obci Frankštát na Šumpersku. Tu nakonec přejmenovali na památku volyňské obce - Nový Malín.

Uplynulo 70 let od vypálení Českého Malína (zdroj: ČT24)