Jablonec n. N. upravil placené parkování, přibylo zpoplatněných míst

Jablonec nad Nisou – Velké změny systému placeného parkování provedla jablonecká radnice. Zpoplatnila parkování na nových místech, nově je ale také možné odstavit auto na některých místech, kde to dosud bylo možné pouze s tzv. kontrolní kartou – například na Dolním náměstí. Na náměstí i jinde platí, že první půlhodina parkování je zdarma.

Počet míst, kde řidiči za odstavení auta v Jablonci nad Nisou platí, zvýšila radnice o několik desítek. Například v ulici Korejská je nově k dispozici 15 placených míst, 20 jich přibylo u zimního stadionu. „Nově je zpoplatněno podélné stání u Telecomu v ulici generála Mrázka nebo ve Smetanově ulici naproti Podhorské,“ dodal vedoucí správy komunikací ve městě Pavel Kozák.

Město však chce, aby symbolem úprav bylo naopak otevření Dolního náměstí dopravě. Dosud na něm mohli parkovat pouze držitelé kontrolní karty, kterou je nutné zakoupit na magistrátu. Nyní ho radnice přeřadila mezi místa, kde může stát každý. „Vyslyšeli jsme připomínky podnikatelů a majitelů provozoven, že Dolní náměstí je pro automobily nepřístupné a nežije. Nově tedy nabízíme možnost vjet na náměstí a zaparkovat tam na 30 minut zdarma,“ řekl náměstek primátora Miloš Vele.

Změny v parkování zavádí radnice ve 45tisícovém městě postupně od února letošního roku. Ohlasy jsou podle městské mluvčí Markéty Hozové různé. Rezidentům se nelíbí zdražení kontrolních karet, naopak řidiči, kteří v centru nebydlí a potřebují pouze zaparkovat na krátkou dobu, je vítají. „Pochvalují si půlhodinu zdarma i nezpoplatněné stání o víkendech,“ dodala mluvčí magistrátu. Půlhodinu zdarma mají motoristé v Jablonci na 12 parkovištích a za odstavení vozu platí v pracovních dnech od pondělí do pátku.