Srážka vlaku s chodcem zastavila koridor Praha–Kolín na tři hodiny

Rostoklaty (Kolínsko) – Srážka s chodcem předčasně ukončila jízdu odpoledního Pendolina z Bohumína do Prahy a na tři hodiny ochromila železniční dopravu na nejvytíženější trati v zemi. Nehoda se stala u Rostoklat na Kolínsku na tahu z Prahy na Moravu. Vlaky jezdily odklonem a nabíraly až hodinové zpoždění. Železniční nehoda se stala také v Klatovech, kde do cesty osobnímu vlaku vjela dodávka. Při srážce utrpěl zranění řidič auta a také dva železničáři.

Nehoda u Rostoklat se stala před půl třetí na širé trati. „Sražený člověk se pohyboval v místě veřejnosti nepřístupném. Nehodu bohužel nepřežil,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Kvůli havárii zastavila železniční správa dopravu na železničním koridoru mezi Úvaly a Českým Brodem. Až od 17:10 byla trať průjezdná alespoň po jedné ze tří kolejí, o hodinu později železničáři otevřeli i druhou kolej.

Expresní vlaky a rychlíky jezdily tři hodiny odklonem přes Lysou nad Labem, tím nabraly až hodinu zpoždění. Po zprůjezdnění jedné koleje se vrátily na hlavní tah, vzhledem k uzavření jedné koleje je ale třeba očekávat zpoždění až do večera.

U Klatov se zhruba v tutéž dobu srazil motorák s dodávkou, která mu vjela do cesty na přejezdu. „Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. Při nehodě byl zraněn dosud neupřesněný počet osob,“ sdělil mluvčí Drápal. Při nehodě utrpěl vážné zranění řidič auta, lehčí poranění potom dva železničáři ve vlaku. Kvůli nehodě nejezdí vlaky z Klatov do Běšin na horažďovické trati.