Liberec už ví, jak je starý – v centru ležely kostry staré 700 let

Liberec – To, co dlouho pouze naznačovaly staré zápisy, potvrdili teď archeologové: Liberec existoval už ve středověku. Při opravě prostranství u kostela sv. Antonína Velikého v centru města nalezli pohřebiště staré nejméně 700 let. Objev by tak měl ukončit letité spory o původ města.

Když archeologové nalezli při rekonstrukci náměstí před kostelem první kostru, domnívali se, že není příliš stará – ostatky vypadaly zachovale. Potom ale zjistili, že je v ní umístěna mince podle pohanského zvyku. „Mince, kterou jsme našli v dutině ústní, byla přímo uprostřed – jakoby pod jazykem. Je to starý zvyk – pro převozníka Chárona,“ vysvětlil archeolog Severočeského muzea Petr Brestovanský. Znamená to, že je pohřebiště staré nejméně 700 let.

Pro archeology je nález příjemnou odměnou za trpělivost – pod povrch městského centra se chtěli podívat dvě desetiletí. „Čekali jsme na to, až bude město předlážďovat ten prostor, ale samozřejmě jsme netušili, co pod kostkami objevíme. A dnes můžeme říct, že tady máme zhruba 130 starých Liberečáků,“ podotkl Petr Brestovanský.

Nález dává jasnou odpověď na to, jak je Liberec starý – dosud totiž neexistoval jiný důkaz jeho středověkého osídlení než písemné zmínky. Objevem ostatků z lucemburských či dokonce přemyslovských dob však pátrání teprve začíná. Až budou všechny nálezy zadokumentované, přijdou na řadu archeogenetici. Prozkoumají kosti, aby zjistili, odkud první Liberečané přišli.

Objev potěšil také radnici. Chtěla by místo, kde ležel důkaz o starodávnosti města, vhodně začlenit do konečné podoby rekonstruovaného náměstí. „Nálezy, které tady vznikly, pro svou historickou hodnotu udělají atraktivitu cestovního ruchu,“ naplánoval David Novotný z magistrátu. Archeologové ale na místě zůstanou ještě nejméně měsíc.

Lucie Pokorná o libereckých vykopávkách (zdroj: ČT24)