Rozkopané silnice: Tradiční kolorit léta vadí nejvíce odříznutým místům

Jihlava/Tábor – Příznivé počasí a slabší provoz jsou důvody, kvůli kterým každoročně o prázdninách vyrážejí na silnice dělníci. Opravy a s nimi spojené uzavírky vadí řidičům, kteří tráví čas v zácpách nebo na objízdných trasách, ale také lidem odříznutým na místech výkopy. Letos přicházejí velké stížnosti z Tábora.

V Táboře je rozkopané Křižíkovo náměstí. Objížďka neexistuje, proto se řidiči i chodci musí vydat do srdce staveniště. Do historické části města bez místních znalostí teď skoro nikdo autem netrefí, kvůli čemuž zoufají lidé závislí na turistech. „Živnostníci mají velký pokles tržby. U nás se to projevuje poklesem o 50 procent,“ řekl provozovatel Strašidelného podzemí Dušan Václavík. Ve městě se navíc vyměňuje železniční most, na řidiče i chodce tak čeká další uzavírka.

S množstvím rozkopaných silničních úseků se potýká také celý Kraj Vysočina. Nejrozsáhlejší opravy naplánovali silničáři pro hlavní tah z Jihlavy na Pelhřimov, na 30 kilometrech je hned několik omezení. Kamiony mají vjezd zakázaný a musí jezdit po objížďkách. Kolony se pravidelně vytvářejí také na silnici z Pelhřimova do Humpolce, kde je rozkopaný most. Opravy ale probíhají i na mnoha dalších místech. „V rámci Kraje Vysočina probíhá zruba 80 akcí, opravujeme mosty, silnice. Během dalších dnů a měsíců přibude dvacítka, kterou bychom rádi udělali,“ nastínil náměstek hejtmana pro dopravu Libor Joukl.

Ve středních Čechách potom přispěly práce na silnici i k vážné nehodě. V místě, kde auta čekají kvůli zúžení dálnice D8 do jednoho pruhu, najel do postávající kolony kamion. Havárie poškodila kromě kamionu tři osobní auta, dva lidé utrpěli zranění. Dálnice potom byla krátce uzavřena.

Silnice jsou rozkopané (zdroj: ČT24)