Velká voda připravila pražskou zoo o 20 milionů na vstupném

Praha - Asi o 20 milionů korun na vstupném přišla pražská zoologická zahrada kvůli červnovým povodním. Celkové škody se stále vyčíslují, neměly by ale přesáhnout 100 milionů. Část z nich zřejmě pokryje pojištění. Poškozena byla především spodní část zoo, hlavně pavilon goril.

Vedení zoo už dříve rozhodlo, že se gorily přestěhují do horní části. Nyní se zpracovává urbanistická studie pro místo, které zoo vybrala. „Můj předběžný odhad nákladů na vybudování pavilonu je 75 milionů korun,“ řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Podle něj je zoo schopná část peněz uhradit z vlastních zdrojů, s částí ale bude potřebovat pomoct od města.

Magistrát jako zřizovatel zahrady s pomocí pro zoo počítá. Podle primátora Tomáše Hudečka budou peníze vyčleněny už v rozpočtu pro příští rok. „Uděláme všechno pro to, abychom zoo pomohli,“ řekl Hudeček, který dnes v zoo pokřtil nedávno narozená mláďata žiraf Rotschildových.

Žirafí sameček, který se narodil na konci června samici Noře, dostal jméno Tadeáš. Jeho malá kamarádka, kterou přivedla na svět žirafa Eliška na začátku července, se bude jmenovat Amálka. Jde o 77. a 78. žirafí mládě v pražské zoo. Pro obě zvířata budou chovatelé v budoucnu patrně hledat nový domov v některé z evropských zahrad.

Vydáno pod