Na Olomoucku shořel půlkilometr pšeničných polí

Olomouc - Rozsáhlý požár dnes dopoledne zachvátil pole s pšenicí u Nové Hradečné na Olomoucku. Plameny zasáhly porost v délce zhruba půl kilometru a šířce 100 metrů. Na místě zasahovalo celkem osm hasičských jednotek, kterým se podařilo požár uhasit asi po dvou hodinách. Možnou příčinou vzplanutí vyschlé půdy může být technická závada některého ze zemědělských strojů. Škoda byla vyčíslena na 150 tisíc korun.

Požár pole u Nové Hradečné byl hasičům nahlášen krátce před 11:30, na místo se sjelo osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. „Lokalizace požáru trvala hodinu a další hodinu zabrala jeho likvidace, která už byla dokončena,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Požár na poli s pšenicí u Nové Hradečné vypukl v době, kdy místní zemědělci zahájili její sklizeň. Jednou z možných příčin požáru proto může být technická závada na některém z kombajnů či nákladních vozidel, kvůli které do suchého obilí odskočila jiskra.

Česko už delší dobu sužuje sucho, kvůli kterému se zvýšilo nebezpečí požárů. V některých krajích proto platí zákaz spalování suché trávy na volném prostranství nebo klestí v lesích. Správci lesů mohou dočasně omezit či zakázat vstup do lesního porostu.