Policie na kolech brázdí Šumavu už druhou sezonu

Šumava - Na Šumavě funguje už druhou sezonu cyklohlídka policie a strážní služby národního parku. Jejím úkolem je především dohlížet na dodržování zákonů v rezervaci, ale také pátrat po ztracených turistech. U turistů se hlídka osvědčila i jako „rádce na cestách.“ Projekt společných cyklistických hlídek vznikl také kvůli lokalitám, kam má většina vozidel zakázaný vjezd.

Do nejvíce navštěvovaných míst národního parku vyráží na kole vždy jeden policista a jeden člen Informační a strážní služby. Společný projekt vznikl na Šumavě před rokem a kromě desítky běžných přestupků se cyklohlídce už podařilo vyřešit i závažnější případy. „Například loni se jim podařilo zachránit čtyřletého chlapce, který se zde ztratil při sběru borůvek,“ uvedl Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP Šumava.

V létě vyráží hlídka do terénu i dvakrát týdně a během služby najede více než 60 kilometrů. „Je pro nás snazší dostat se na místa, kam auta nemůžou, nebo je to pro ně problém,“ uvedl Jiří Demeter, člen Informační a strážní služby NP Šumava. Obvykle se hlídka pohybuje v centrální části Šumavy, kde je v letní sezoně nejvíc turistů. Tam dohlíží hlavně na dodržování zákonů při vstupu do první zóny národního parku. Podle policisty Ondřeje Sovy je jejím cílem hlavně preventivní činnost. Turisté ji ale často využívají i jako poradenskou službu na cestách. 

Šumavu hlídá už rok cyklohlídka policie a strážní služby (zdroj: ČT24)