Bramboráři všech krajů se sjeli na Vysočinu

Vysočina - Úroda brambor bude letos podprůměrná, ceny na pultech obchodů tak zřejmě příliš neklesnou a budou se držet kolem dvaceti korun za kilogram. Na Vysočině se na tom shodli pěstitelé z celé republiky během Bramborářských dnů, největší akce svého druhu ve střední Evropě.

Pole u Havlíčkovy Borové je osázeno rekordním počtem 215 odrůd brambor. U každé z nich pěstitelé a obchodníci hodnotí, jak si letos poradí s rozmary počasí a jaký se dá očekávat výnos. „Je to jedinečné v rámci Evropy, protože tolik odrůd na jednom poli nikde není,“ potvrdil hlavní organizátor akce Jiří Zvolánek.

Prognózy bramborářských odborníků ale nejsou nikterak růžové. „Očekávaná letošní úroda bude určitě nižší, než je průměr minulých let. Je to kvůli tomu, že bylo vlhké chladné jaro a sázelo se pozdě,“ řekl Miloslav Chlan, předseda Ústředního bramborářského svazu ČR.

Brambory pak musely přečkat silné srážky, které záhy vystřídalo extrémní sucho a horko. Hlízy teď nutně potřebují vydatnější vláhu. Pokud bude dál sucho a horko, nedorostou.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zemědělci předpokládají, že letošní úroda brambor bude ještě slabší než v loňském roce, a cena tím pádem poroste nahoru. Podle Chlana se bude pohybovat mezi 18 a 20 korunami za kilogram.

Na Vysočině už jsou v prodeji první nejranější odrůdy. Hlízy jsou sice menší, ale zákazníci o ně mají velký zájem. Přímo od farmáře se teď dá kilo nových brambor koupit za cenu kolem 12 až 15 korun.