Squatteři obsadili dům na Pohořelci

Praha - Squatteři nehodlají odejít z chátrajícího domu na Pohořelci nedaleko Pražského hradu, který dnes obsadili. Podle jejich mluvčího Reného Pytlíčka chtějí z opuštěné budovy vytvořit kulturní centrum a plánují tu i sociální bydlení. Aktivisté dnes v Praze obsadili několik budov a původně oznámili, že je ještě večer opustí. Do domů se nastěhovali přesně 20 let po vzniku legendárního squatu Ladronka.

Noví nájemníci se v budově na Pohořelci začali zabydlovat už odpoledne. Přišli s batohy, s sebou měli i nádobí. Podle squatterů je majitelem objektu na Pohořelci akciová společnost U svatého Michala. V jednotlivých místnostech si rozprostřeli karimatky. V budově byl kulturní program.

„Naším záměrem je vytvořit kulturní centrum. Na rozdíl od Ladronky se chceme pokusit ale i o sociální bydlení. To, co není schopen zajistit stát, tak nabídneme místo něj,“ uvedl Pytlíček.

Squatt Ladronka v Praze
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Sociální bydlení v Česku neexistuje. Jeho model má do konce roku připravit ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s ministerstvem práce. Vláda před několika dny schválila koncepci boje s bezdomovectvím. Ta se vznikem sociálního bydlení počítá.

Počin squatterů podpořil Klub za starou Prahu. „Chátrání památek, a to přímo v historickém centru, je v Praze velký problém. Je dobře, když na něj někdo upozorňuje, byť pro někoho možná radikální formou,“ řekl Jakub Bachtík z Klubu za starou Prahu.

Squatteři dnes přes den byli v několika zdevastovaných budovách, pořádali v nich koncerty, výstavy či performance. Promítalo se. V provozu byly improvizované kavárny. Ze všech domů ale návštěvníci postupně odešli.

Vydáno pod