Děti cizinců se stále rodí zadlužené až do smrti

Ústí nad Labem - Je jim teprve půl roku, ale už od narození jsou zadluženi na celý život. Musí splatit milion korun za lékařskou péči, jež jim byla poskytnuta po jejich narození. Jejich rodiče jsou totiž cizinci ze země mimo EU - a jejich pojištění se na novorozené děti nevztahuje. Podobných případů jsou v republice desítky. Ministerstvo zdravotnictví uznává, že zákon je špatný a je potřeba ho změnit.

Dvojčata z Roudnice nad Labem se narodila za komplikovaných okolností a první dva týdny musela strávit v inkubátoru. Za tuto péči teď dluží více než milion korun. Jejich rodiče totiž pocházejí z Mongolska. V Česku žijí a pracují legálně a platí si zdravotní pojištění. Jenže to se nevztahuje na nově narozené děti, což manželé netušili. „Kdyby šlo o normální porod, tak by se nic nestalo,“ konstatuje Radim Bělohlávek z poradny pro integraci cizinců.

Rodina teď bude dluh splácet po tisícikoruně za měsíc, více si dovolit nemůže. Vychází to zhruba na 90 let. „Je mi hodně líto, co se stalo. Nikdy bych si nemyslela, že se takhle zadlužíme,“ říká matka chlapců Chinbileg Luvsandash. Sociální pracovníci teď chtějí pro rodinu uspořádat sbírku.

Rodina se z Mongolska, které je jednou z nejchudších zemí světa, přistěhovala před pěti lety. V Česku si oba manželé našli práci a platí daně, starší dcera tady chodí do školy. Protože tady ale nemají trvalý pobyt, jejich novorozené děti nemají nárok na účast v systému veřejného zdravotního pojištění. A komerční pojišťovny mají velmi omezenou nabídku, často děti cizinců pojistit nechtějí. 

Mongolská dvojčata dluží nemocnici milion (zdroj: ČT24)

Podle sociálních pracovníků není příběh rodiny z Roudnice výjimečný, cizinci zákon těžko chápou. Tématu se před časem věnoval pořad 168 hodin. Řada dlužníků pak podle mluvčího ústecké Krajské zdravotní Jiřího Vondry problém vyřeší tak, že prostě zmizí. Jen pěti největším nemocnicím v Ústeckém kraji dluží cizinci 12 milionů. 

Ministerstvo zdravotnictví plánovalo změnu zákona, aby komerční pojišťovny nesměly cizince odmítat. „Komerční pojištění v plném rozsahu našeho zdravotního pojištění by bylo svým způsobem nárokové. Tyto úvahy spadly bohužel pod stůl, když byla rozpuštěna Poslanecká sněmovna,“ poznamenala mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.