Místo kanceláří jsou ze starého hotelu byty, ROP chce zpět dotaci

Jablonec nad Nisou – Místo kanceláří schválených v projektu nalezli kontroloři z Úřadu Regionální rady Severovýchod v bývalém jabloneckém hotelu Praha byty. Vlastník objektu společnost Dům pohody proto dostal tučnou pokutu – má vrátit dotaci, kterou na rekonstrukci starého hotelu dostal, a k tomu přidat penále v téže výši. Firma ale odmítá, že by se odchýlila od schváleného projektu, nájemníci údajných kanceláří prý v někdejším hotelu Praha bydlí načerno. Pro regionální radu je ale firma, která hotel rekonstruovala, dobře známá. Dostala již pokutu za pochybení i při jiné akci, na niž získala evropské dotace. Teď je ale v insolvenci.

ROP Severovýchod chce zpět peníze za rekonstrukci hotelu Praha (zdroj: ČT24)

Úřad Regionální rady Severovýchod chce od společnosti Dům pohody přes 240 milionů korun za dva projekty podpořené z evropského operačního fondu. Zhruba polovinu částky tvoří pokuta za hotel Praha – 60 milionů činí vratka dotace, stejně vysoké je penále. Regionální rada tak chce firmu potrestat za to, že hotel rekonstruovala jiným způsobem, než na který dostala dotaci – v někdejším hotelu měly vzniknout kanceláře, ale jsou v něm byty. „Příjemce změnil účel projektu, což je v rozporu s našimi podmínkami,“ podotkl ředitel dotačního úřadu Zdeněk Vašák.

Majitel hotelu ale pochybení odmítá. To, že v objektu lidé bydlí, podle bývalého předsedy představenstva Domu pohody Ivo Palouše neprokazuje změnu účelu stavby. „Nájemní smlouvy zněly na kanceláře,“ poukázal Palouš. To, že budou v „kancelářích“ koupelny s vanou, podle něj úředníci věděli a dotaci projektu přesto přidělili.

Již dříve ale postihl dotační úřad společnost Dům pohody kvůli dalšímu obdobnému projektu – rekonstrukci termálních lázní v Chrastavě. Ukázalo se, že výše dotace, o kterou vlastník budovy požádal, neodpovídá fakturám za odvedenou práci. Celkem je vratka dotace a sankce zhruba stejně vysoká jako v případě hotelu Praha – 121,5 milionu korun. I v případě chrastavských lázních ale Ivo Palouš pochybení odmítl. „Ty prostředky byly proinvestované a je to na lázních vidět,“ uvedl.

Je ale možné, že z téměř čtvrt miliardy, kterou má firma Dům pohody zaplatit, do ROP Severovýchod nepřijde nic. Společnost je totiž v insolvenci. Podle předsedy regionální rady Martina Půty (STAN) byla chyba přidělit dotaci firmě, která nemá dlouhou historii. „Ve chvíli, kdy selžou, není ani majetek, ze kterého by bylo možné dotace vymáhat zpět,“ podotkl.

Regionální rada Severovýchod podala kvůli chrastavské a jablonecké rekonstrukci trestní oznámení. Chce, aby policie prošetřila všechny aktivity spojené s firmou Dům pohody.