Boj s dlužníky stál Miletín 50 tisíc. „Nezákonná“ cesta přitom zabrala

Miletín/Pardubice/Chrudim – Pokutu 50 tisíc korun dostala radnice Miletína na Jičínsku za zveřejňování jmen neplatičů dluhů. Opatření sice zafungovalo, řada dlužníků raději zaplatila, aby se vyhnula ostudě, ale radnice tak podle Úřadu pro ochranu osobních údajů porušila zákon. Radnice teď připravuje obdobné opatření, které ale podle starosty protizákonné nebude. Způsob, jak přinutit dlužníky platit, hledají i jiná města, ne všechna úspěšně. Určité úspěchy mají v Chrudimi, kde například dluhům na nájemném předcházejí tak, že uzavírají s nájemníky pouze krátkodobé smlouvy.

Města bojují s neplatiči zveřejňováním seznamů nebo zkracováním smluv (zdroj: ČT24)

Vyvěšování seznamů dlužníků na miletínské radnici mělo úspěch. Podařilo se vymoci až polovinu dluhů, obyvatelům přitom takový způsob nevadil. „Pokud je někdo několikrát upozorňovaný, myslím si, že potom na tu nástěnku patří,“ podotkl obyvatel města. Přestože nepřišla žádná stížnost, Úřad pro ochranu osobních údajů se o zveřejňování seznamu neplatičů v Miletíně zajímal, potom ho prohlásil za nezákonné a udělil městu padesátitisícovou pokutu. „Městský úřad k tomu nění oprávněn žádným zákonem. Právní řád zná na vymáhání jiné prostředky,“ zdůvodnila mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Miletínští se proti pokutě odvolali, ale zahořkli a teď naopak odmítají zveřejňovat jakékoli dokumenty, kde jsou jména obyvatel – například výzvu katastrálního úřadu, aby se lidé přihlásili o své majetky. Podle starosty Miroslava Noska ale existuje způsob, jak zveřejnit jména viníků a přitom zákon neporušit. „Zveřejníme jména pozpátku,“ nastínil.

Seznam dlužníků – sepsaný v jakémkoli směru – může pomoci v sotva tisícovém Miletíně, kde je asi třicet notorických neplatičů, hůře by ale takový prostředek mohl zafungovat ve větších městech. Například proto, že se v nich lidé tak dobře neznají a veřejné jmenování by tedy dotyčným neudělalo takovou ostudu. Neplatičů je přitom řádově více. Ne všechny radnice si přitom s dlužníky dokáží poradit.

Ve větších městech úřady tápou, nejvíce pomáhá zkracování smluv

V Pardubicích, které mají bezmála stokrát více obyvatel než Miletín, je dlužníků přes 400, vesměs dluží na nájemném – v jednom případě dokonce 700 tisíc korun. Radnice přitom marně hledá způsob, jak dlužné miliony vymoci. Většinou se soudí, ale ani verdikt není zárukou zaplacení a navíc občas trvá léta, než se podaří vyřknout jej. „Máme případ jistých seniorů, kteří se soudí s městem už čtyři roky,“ poukázal náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Způsob obrany proti dlužníkům nalezla Chrudim, v jejím případě ale nejde o to, jak dluhy vymoci, ale spíš pouze předejít jejich růstu. Nájemní smlouvy totiž začala přidělovat pouze na dobu určitou. Ti nájemníci, kteří neplatí, už novou nedostanou. Podle starosty Petra Řezníčka (SNK-ED) opatření zafungovalo. „Dluhy se výrazně snížily,“ poznamenal.