Stavba D11 okolo Hradce může začít v červenci

Hradec Králové – Stavba dosud chybějící části dálnice D11 podél Hradce Králové od Praskačky ke Kuklenům by měla začít 1. července. Oznámil to královéhradecký primátor Zdeněk Finka (HDK), který o léta odkládané stavbě dálnice jednal s ministrem dopravy Antonínem Prachařem (ANO). Ministerstvo ale o podmínkách dokončení stavby ještě jedná s firmou Eurovia, se kterou má již léta smlouvu na celý úsek Osičky – Hradec Králové, z něhož dosud je kvůli pozemkovým sporům hotová pouze část.

„Máme slíbeno od ministra dopravy a ŘSD, že se dálnice začne stavět 1. července letošního roku,“ uvedl královéhradecký primátor Zdeněk Fink po jednání s ministrem dopravy. Mluvčí Prachařova úřadu Tomáš Neřold však upozornil, že ještě není hotová dohoda se stavební firmou o navýšení ceny oproti původní smlouvě na dálniční úsek Osičky – Hradec Králové. Finkův termín proto nepotvrdil. „Jakmile budou jednání uzavřena, stavba může začít v prostoru mimoúrovňové křižovatky u Kuklen,“ sdělil mluvčí. Primátor však upozornil, že by dohoda měla být podepsána během několika dnů.

Dostavba chybějících dvou kilometrů dálnice u Kuklen a příprava dlouhodobě zakonzervovaného sousedního úseku začne podle Neřolda výstavbou mimoúrovňové křižovatky u Kuklen. „Následně se bude řešit úsek před tím, který se týká pozemku Jaroslavy Štrosové,“ popsal mluvčí. Až na závěr se tak stavbaři dostanou k pozemku, který dosud nepatří státu. Poté, co se ministerstvo dopravy po letech sporů dohodlo s původní majitelkou polí u Hradce Králové Ludmilou Havránkovou, ukázalo se, že spolumajitelkou části z nich je Havránkové sestra. Již připravenou dohodu o převodu zamítlo před dvěma lety ministerstvo financí, další jednání dosud neskončila.

Dálnice D11, která by měla vést z Prahy až do Jaroměře, zatím končí před železniční tratí u Vlčkovic. Část od Praskačky je přitom léta sice hotová, ale zakonzervovaná a čeká na dokončení zbylého úseku ke Kuklenům. Po provizorním sjezdu u Praskačky sjíždějí řidiči přijíždějící po dálnici do Hradce Králové již od roku 2009, předtím od konce roku 2006 sjížděli po jiném provizorním sjezdu do Libišan. Stavbu úseku Osičky – Hradec Králové rozdělily spory o pozemky. S majitelkou většiny polí severně od železniční trati jednal stát bezmála deset let, než se podařilo provést výměnu za jiné zemědělské pozemky, jak majitelka požadovala.

Po dokončení má být možné dojet po dálnici D11 a rychlostní silnici R11, která na ni naváže u Jaroměře, až na hranice s Polskem. Sloužit by potom měla jako rychlé spojení například mezi Prahou a Vratislaví. Dostavba ale potrvá ještě dlouho. Podle oficiálních dokumentů ŘSD připadá zprovoznění D11 k Jaroměři v úvahu po roce 2018, R11 ještě žádný termín nemá.