Letiště Hradčany u Ralska pustne už léta

Pro bývalé vojenské letiště Hradčany hledá Liberecký kraj využití marně už roky. Betonová plocha leží v bývalém vojenském prostoru Ralsko - přistávací plocha je 2,5 kilometru dlouhá, v areálu je 40 hangárů a desítky zchátralých budov. Sovětská armáda odešla před třiadvaceti lety, prostor od té doby zarůstá a stárne.

Letiště Hradčany: Monstr projekt z minulosti (zdroj: ČT24)

Před sto lety tady fungovala československá armáda, po ní i Luftwafe. Až rudá armáda tu ale postavila hangáry i většinu budov. V 70. letech rozšířili přistávací plochu, aby na ní mohl dosedat i raketoplán Buran. K tomu ale nikdy nedošlo.

Po pádu železné opony a odsunu ruských vojsk letiště ze dne na den ztichlo. Nyní ho vlastní kraj, který tu plánoval obnovit letecký provoz nebo průmyslovou zónu. Nápady ale krachovaly jeden po druhém. Vzhledem k vysoké nezaměstnanosti v okolních obcích by vedení Ralska rádo vidělo alespoň částečně průmyslové využití.

Vojenský prostor ale musí projít pyrotechnickou očistou, nálezy munice tu jsou na denním pořádku. Díky jinak nedotčené přírodě se po ekologické sanaci nabízí prostor pro turistické využití.