S komunisty proti vítězi voleb: ANO v Havířově oplatila ČSSD Olomouc

Havířov – Komunistického primátora pravděpodobně opět bude mít Havířov. Do koalice s komunistickou stranou se rozhodlo jít hnutí ANO spolu s hnutím Pro Havířov, informoval lídr ANO Josef Bělica. Toto spojenectví pošle do opozice ČSSD s dosavadním primátorem, která přitom v komunálních volbách dostala nejvíce hlasů. Obdobná situace nastala již v neděli v Olomouci, kdy koalice dalších stran poslala vítězné ANO do opozice. Proti tomu se představitelé hnutí ohradili, jeho předseda Andrej Babiš hovořil o kmotrovském spojenectví.

Hnutí ANO bude mít významné slovo v nové havířovské radě, a to přesto, že se tak poprvé spojí s komunistickou stranou a navíc vyšachuje vítěze voleb. Spolupráce druhého a třetího nejsilnějšího havířovského uskupení je podle Josefa Bělici logická – podle lídra ANO má hnutí s KSČM mnoho společných programových bodů. Jde například o řešení nezaměstnanosti, bezpečnosti či rozvoj města.

Díky podpoře ANO budou mít komunisté – ve volbách druhá nejsilnější strana – po osmi letech v havířově opět post primátora, připadnout by měl volebnímu lídrovi KSČM Danielu Pawlasovi. Podle Josefa Bělici budou mít komunisté v radě pět křesel, stejný počet ale připadne ANO. Jedno místo zbude na hnutí Pro Havířov. Podle Bělici chtějí všechna tři politická uskupení nyní pracovat na programovém prohlášení, jejich spojení má stvrdit koaliční smlouva, kterou by měli podepsat koncem měsíce.

Ve volbách do 43členného havířovského zastupitelstva zvítězila ČSSD – i když oproti minulým volbám dostala nižší podíl hlasů, má opět 15 zastupitelů. Druhá nejsilnější je KSČM se 13 zastupiteli, hnutí ANO získalo 10 mandátů. Hnutí Pro Havířov má v zastupitelstvu tři hlasy, zbylé dva připadly KDU-ČSL.

Havířovská ČSSD, která v minulých letech měla ve městě hlavní slovo, skončí v opozici. Okusí tak totéž, co zažili představitelé ANO v Olomouci, kde se naopak dohodla čtveřice dalších stran v čele s ČSSD na vytvoření koalice bez hnutí, které volby v hanácké metropoli vyhrálo. Tento krok ovšem představitelé ANO ostře kritizovali. Předseda hnutí Andrej Babiš označil takový postup za „velké překvapení“, řekl, že ho ČSSD „v podstatě tahala za nos“ a neváhal označit novou olomouckou koalici za spojenectví „s kmotry, co v Olomouci čtyři roky kradou“. Babiš proto sklidil kritiku například od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. „Jestliže se vítěz voleb chová arogantně, tak mu hrozí, že se ti ostatní domluví proti němu,“ řekl Sobotka.