Vykácená alej nad tratí v Dačicích vyústila v celorepublikový zákaz

Dačice - Správa železniční dopravní cesty vykácela pás stromů a křovin podél trati v Dačicích. Podle místního odboru životního prostředí zcela bez povolení. Zahájí s ní proto řízení, ve kterém může dostat pokutu až milion korun. Správce trati se brání, hrozilo podle něj, že stromy spadnou do kolejiště. S postupem ale nesouhlasí ani Česká inspekce životního prostředí. Správci tratí proto tento postup celorepublikově zakázala.

Třísetmetrový úsek v bezprostřední blízkosti dačického nádraží byl ještě minulý týden porostlý duby a akáty. Dnes jsou tu jen pařezy a také rozhněvaní městští úředníci z odboru životního prostředí. Podle jejich šetření zmizely ze stráně minimálně dvě desítky stromů, na jejichž kácení bylo nutné povolení. „Jako správní orgán jsme je upozornili, aby v činnosti nepokračovali. Pokračovali ale dál a navíc poškodili dřeviny, které zde zůstaly,“ řekl České televizi vedoucí dačického odboru životního prostředí Jiří Müller.

Železničáři se brání, že povolení nepotřebovali. Stromy v prudkém svahu podle nich ohrožovaly vlaky a cestující. Správa železniční dopravní cesty tvrdí, že se v tomto případě opírala o zákon o drahách, který jí dokonce přikazuje povinnost zabezpečit plynulou a hlavně bezpečnou drážní dopravu. Podle mluvčího SŽDC Jakuba Ptačinského byly stromy napadané hnilobou a měly poškozené kořenové systémy. Kořeny navíc rozvracely skalní masiv nad tratí. „Pokáceny byly správně, rozhodně správně,“ dodal. Za správci kolejí stojí i strojvůdci. Podle nich stromy u tratí ohrožují dopravu, kácet by se naopak mělo mnohem víc.

Kolizi ve výkladu zákonů už řeší i ministerstvo životního prostředí

Na stranu úředníků se ale naopak postavila Česká inspekce životního prostředí a správci tratí tento postup celorepublikově zakázala. „SŽDC musí řádně podat žádost a příslušný orgán ochrany životního prostředí pak musí vydat povolení,“ řekla Jitka Kubalíková z odboru ochrany krajiny, ČIŽP České Budějovice. Správce tratí ale tvrdí, že má právní posudek z Masarykovy univerzity, podle kterého na svých pozemcích o povolení žádat nemusí. Pokuty se proto neobává.

Rozhodnutí inspekce, i když zatím nepravomocné, podpořilo i ministerstvo životního prostředí. Zároveň ale jedná s resortem dopravy o nápravě směrnic. Podobných případů je totiž v Česku víc. „O problematice víme, dochází ke kolizi ve výkladu zákonů, připravujeme metodiku ohlašování, která nebude v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Vykácená alej u Dačič rozhněvala úředníky (zdroj: ČT24)