Munici ve Vrběticích hlídají vojáci, odvézt by se mohla do Květné

Vlachovice/Květná – První třicítka vojáků dorazila dnes ráno do Vlachovic na Zlínsku. Po svolení vlády je tam vyslala armáda, aby pomohli střežit vybuchlý muniční sklad v místní části Vrbětice. Zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) také upřesnil jednu z možných lokalit, kam by mohla být odvezena zbylá munice. Podle něj je vytipovaný muniční sklad v Květné u Poličky, který se armáda v roce 2012 rozhodla zrušit.

Byl to jeden z nejstarších muničních skladů v Česku – v Květné armáda působila už od roku 1949. Postupně ale pro areál přestalo být využití, armáda šetřila, a tak generální štáb rozhodl, že se středisko Květná k 31. prosinci 2013 zruší. Teď by naopak mohl areál dostat další šanci. Právě do Květné by se mohla přesunout nepoškozená munice, kterou bude třeba odvézt z areálu ve Vrběticích, který 16. října částečně poškodil výbuch.

Středisko Květná

Muniční sklad v Květné u Poličky byl po léta přísně střeženým vojenským objektem. Vznikl po druhé světové válce v roce 1949, Československá lidová armáda sklad využívala hlavně po roce 1969. Ke konci roku 2013 se ho ale armáda rozhodla opustit. Areál je tak rozsáhlý, že zasahuje do katastrů několika obcí.

„Armáda má vytipovanou lokalitu, kam lze munici vyvézt. Jedná se o obec Květná,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) s tím, že v obou areálech jsou železniční vlečky, tudíž lze provádět přepravu munice po železnici. Zároveň hejtman upřesnil, že se nejedná o obec Květná ve Zlínském kraji, ale o Květnou u Poličky v Pardubickém kraji - tato je vzdálena zhruba 200 kilometrů od Vlachovic.

„Když to bude v režimu Armády České republiky, budeme jako zastupitelstvo souhlasit. Pokud to bude v rukou soukromých subjektů, budeme všechno dělat pro to, aby to tady nebylo,“ řekl starosta Květné Petr Škvařil (ČSSD).

Vybuchlý sklad nově hlídá armáda

U areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích je mezitím od dnešního rána nasazeno více než 30 vojáků. „Jejich úkolem bude ve spolupráci s policií a Vojenskou policií zajistit střežení vnějšího perimetru prostoru,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Jednotka Vojenské policie podle ní na místě působí už od minulého týdne. „Vojenská policie je také připravena na vyžádání poskytnout dopravně-pořádkové hlídky na případný doprovod munice a další specialisty,“ doplnila Růžičková. K případné likvidaci munice armáda poskytla trhací jámu ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

Vojáci dorazili do Vrbětic na Zlínsku (zdroj: ČT24)

V areálu pracují pyrotechnici, k samotnému epicentru exploze se však ještě nedostali. Stále se z něho ozývají neřízené detonace. Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové byla zatím poslední z nich zaznamenána v pondělí odpoledne. Pyrotechnici monitorují okolí epicentra kamerou a snaží se zjistit, co je příčinou těchto výbuchů.

Podle ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Michala Dlouhého pyrotechnici k epicentru půjdou, až se z něj sedm dnů za sebou neozvou neřízené detonace. Ve skladu vybuchlo několik desítek tun munice, jejíž celkové množství v 27 skladech areálu bylo odhadováno na tisíc tun. Na zasedání vlády v pondělí se však hovořilo dokonce až o 15 tisících tunách munice.

Požár a následná exploze otřásly skladem ve Vrběticích ve čtvrtek 16. října. Podle pozdějších zjištění vybuchl sklad č. 16, který měla v nájmu ostravská firma Imex Group. Dva její zaměstnanci, kteří byli v době exploze v areálu, se stále pohřešují. Výbuch srovnal se zemí sklad i jeho nejbližší okolí, podle odhadů explodovalo asi 57 tun munice. Dalších 12 skladů bylo výbuchem poškozeno. Škoda se zřejmě pohybuje v desítkách milionů korun.

Skladový areál jeho správce, Vojenský technický ústav, pronajímá soukromým firmám. Kromě Imex Group jsou v areálu v pronájmu ještě další čtyři společnosti. V místě je celkem stovka objektů, z nich 30 je určeno k uskladnění a rozebírání munice. V areálu bylo podle odhadů 15 tisíc tun munice všech druhů - od pěchotní přes munici po ruční protitankové zbraně - a dělostřeleckou až po letecké pumy. Lidé z okolí skladu teď požadují co nejrychlejší odvezení nevybuchlé munice. Začali dokonce sbírat podpisy pod petici.