Praha jde kvůli opencard do arbitráže. Krnáčová chystá nový systém

Praha – Dosluhující radní hlavního města schválili postoupení sporu s vlastníkem opencard, firmou eMoneyServices, k rozhodčímu soudu. Arbitráží by se měla řešit část dluhu Prahy za licenci ke kartám ve výši 34 milionů korun. Končící pražský primátor Tomáš Hudeček přitom po jednání rady uvedl, že hlavní město výši závazků odhaduje v řádu několika milionů. Budoucí primátorka Adriana Krnáčová pro ČT24 řekla, že nechápe, proč končící vedení města tolik pospíchá ke smírčímu soudu. Chystá prý v současnosti nový systém využívání MHD, Pražané by mohli určitou dobu cestovat i zdarma.

O arbitráži rozhodoval pražský magistrát už na dvou jednáních, ale až dnes se dohodli na rozhodčí smlouvě. Vedení města si chtělo nechat nejprve vypracovat analýzu, jestli by zvolením arbitráže nebyla jeho pozice ve sporu oslabena. „Rada hlavního města Prahy přijala usnesení, že nevypořádané závazky mezi městem a mezi společností eMoneyServices z roku 2011, tedy z roku, kdy fungovala na radnici hlavního města koalice ODS a ČSSD, se budou řešit u Arbitrážního soudu České hospodářské komory,“ konstatoval primátor Tomáš Hudeček.

Závazky Praze vznikly původně vůči firmě Haguess, která kartu, jež slouží hlavně jako jízdní doklad v hromadné dopravě, provozovala. Projekt nedávno převzala firma EMS. Arbitráž by měla jednajícím stranám ušetřit víc času, než kdyby věc řešily standardní soudní cestou. Formu arbitráže město zvolilo i při řešení finančního sporu ohledně tunelu Blanka. Firma přitom na město žalobu už v říjnu podala, a to v souvislosti s údajně neoprávněným užíváním softwaru ke kartě.

Praha nám dluží 170 milionů, tvrdí EMS

„Společnost EMS nebude rozhodnutí rady komentovat. Rád bych ale upozornil, že celková výše dluhu Prahy dosahuje 170 milionů. Metropole přitom vůbec neřeší fakt, že již více než půl roku podporujeme systém opencard bez smluvního zajištění a finanční úhrady,“ reagoval na rozhodnutí rady mluvčí eMoneyServices Martin Opatrný.

Končící pražský primátor Tomáš Hudeček na otázku, proč rozhodování o opencard nepřenechal nastupující radě, odpověděl: „Jedná se o vypořádání starých závazků. Myslím si, že by to neměla dělat následující, ale naopak předchozí politická reprezentace, a ta to neudělala.“

Připravujeme nový systém, avizuje budoucí primátorka

Adriana Krnáčová, která novou radu Prahy povede, nechápe překotné rozhodnutí končící rady. Situaci, v níž již neexistuje smluvní rámec, by řešila buď soudní pří, nebo dohodou se společností EMS. Jednání s EMS opravdu po svém nástupu plánuje, nicméně do budoucna nepočítá s pokračováním stávajícího systému opencard.

V rozhovoru pro ČT24 prozradila, že do budoucna chystá nový systém. Ten ale představí až ve chvíli, kdy bude možné oznámit podrobnosti. „Umím si představit, že by Pražané určitou dobu mohli klidně cestovat i zdarma,“ prohlásila. Časový rámec ale neupřesnila, uvedla pouze, že v „dohledné době“ to nebude.

Opencard vyšla Prahu dosud na 1,35 miliard korun, vznikla v době vlády Pavla Béma (ODS). Krizi musel magistrát pod vedením Tomáše Hudečka (TOP 09) řešit v polovině roku, kdy se Praha pokoušela s končící smlouvou s EMS získat zbývající podíl v projektu, aby ho mohla sama řídit. V minulých měsících EMS představila Praze několik nabídek. V jedné měla firma podle radních požadovat přemrštěnou finanční náhradu pěti set milionů korun, další nabídky zahrnovaly soukromé investory. Hudeček nedávno zmínil i plán vytvoření zcela nového systému a jiné karty.

Deset bývalých i současných radních za ODS a TOP 09 bylo v souvislosti s prodloužením smlouvy na opencard obžalováno. Dosud bylo odsouzeno pět úředníků kvůli projektu „karty Pražana“.

Vydáno pod