Metan klesl pod hranici výbušnosti. Firma našla netěsnost potrubí

Paskov – Po silném výbuchu metanu v budově celnice v Paskově, při kterém bylo zraněno devět lidí, je důlní plyn v okolí objektu stále přítomný. Jeho koncentrace je však podle hasičů, kteří tam provádějí měření, už pod hranicí výbušnosti. Společnost Green Gas, která využívá metan k vytápění, našla v potrubí netěsnost, která pravděpodobně explozi způsobila. Šest vážně raněných zůstává v nemocnici s popáleninami. Stav jedné ženy je nadále kritický.

Hasiči se sondami a měřicími přístroji ve čtvrtek od rána obcházeli budovu celnice na překladišti v Paskově na Frýdecko-Místecku. Ve vyvrtaných otvorech v zemi zjišťovali, kolik je v půdě metanu. „Hodnoty se pohybují pod hranicí výbušnosti, žádané další nebezpečí výbuchu nehrozí,“ prohlásil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Koncentraci metanu tam hasiči budou měřit několikrát denně i nadále. Provádějí i další bezpečnostní opatření. V okolních budovách je pro jistotu vypnutá elektřina. Třeba sousední autoservis je proto stále zavřený.

Green Gas našel pravděpodobnou příčinu výbuchu

Přímo uvnitř budovy celnice už senzory metan neodhalily. Dostal se tam s největší pravděpodobností z potrubí společnosti Green Gas, která využívá metan k vytápění budov v Paskově. Firma ho teď proto celé kontroluje. „Objevili jsme jistou netěsnost v potrubí, která pravděpodobně výbuch způsobila,“ uvedl mluvčí společnosti Jaroslav Baďura.

Potrubí bylo postaveno v roce 2008, Green Gas se stará o více než 150 kilometrů. Podle Baďury firma kontroluje těsnost potrubí dvakrát ročně. Uvedl, že poslední revize proběhla 6. listopadu a žádné netěsnosti nezjistila. Ještě ve středu byly v místě výbuchu koncentrace metanu kolem 15 procent. Dolní hranice výbušnosti je kolem 4 procent.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava zůstává šest lidí, které exploze těžce zranila. Čtyři z nich jsou od úterý v umělém spánku. O život v popáleninovém centru bojuje sedmatřicetiletá žena, která utrpěla popáleniny na 75 procentech těla.

Metan v Paskově klesl pod hranici výbušnosti (zdroj: ČT24)