Soud: Výpověď exřediteli Janáčkovy filharmonie Krajniakovi neplatí

Ostrava - Bývalý ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava Peter Krajniak, kterého ostravští radní roku 2011 odvolali a který je nyní obžalovaný ze zpronevěru a porušování povinností při správě cizího majetku, se teoreticky může vrátit do práce. Krajniak uspěl se svou žalobou na neplatnost výpovědi. Ostravský okresní soud mu dal za pravdu, že jeho výpověď je nezákonná. Filharmonie mu podle soudu měla nabídnout jinou pozici. Právnička městské příspěvkové organizace se proti tomu odvolala.

Vedení filharmonie podle soudu udělalo po odvolání Petera Krajniaka z ředitelské funkce chybu, když mu nenabídlo jinou práci. Tu tam přitom v té době pro něho měli. Oficiálním důvodem výpovědi byla přitom nadbytečnost. „Pracovní potenciál odvolaného ředitele byl i nadále po jeho odvolání pro Janáčkovu filharmonii Ostrava využitelný. Mohla mu nabídnout práci houslisty nebo jej zaměstnat v oblasti marketingu. Avšak tuto práci mu nenabídla a volná místa obsadila jinými zájemci. Tím popřela nadbytečnost,“ vysvětloval soudce Jiří Šopek.

Pokud Janáčkova filharmonie neuspěje s odvoláním, bude tedy muset bývalému řediteli a houslistovi nabídnout odpovídající zaměstnání. O zaplacení náhrady ředitelské výplaty za téměř tři roky by měl soud rozhodovat v samostatném řízení.

Audit objevil manko 6 milionů, Krajniak čelí obžalobě

Více než pětileté působení Krajniaka v čele organizace přitom skončilo velkou nespokojeností členů souboru i vedení města. Audit hospodaření po jeho odchodu navíc zjistil šestimilionové manko, které vyústilo v jeho policejní stíhání a obžalobu ze zpronevěry a porušování povinností při správě cizího majetku. Týká se například nehospodárného nakupování nástrojů, přisvojení si odměny pro umělce a dalších věcí. Okresní soud v Ostravě ho v září odsoudil trestním příkazem k ročnímu podmínečnému trestu se zkušební dobou na tři roky a nařídil mu zaplatit náhradu škody městu Ostrava a filharmonii ve výši téměř 670 tisíc korun. Krajniak podal proti rozsudku odpor. Soud se proto jeho případem bude zabývat opět v lednu.

Krajniak k soudu, který řešil neplatnost jeho výpovědi, nepřišel. Má údajně angažmá v Austrálii. Zastupoval ho advokát Alojz Baránik. „Principiálně jsme spokojeni, ale konečné slovo řekneme, až bude rozsudek doručen písemně,“ řekl Baránik. Sám Krajniak nikdy neuznal, že by filharmonii vedl špatně a odmítá i obžalobu z trestných činů. „Dělal jsem, co jsem mohl. Nemám pocit, že bych něco zanedbával. Je to výsledek komplotu proti mé osobě, audit měl účelově zajistit lživé argumenty,“ tvrdil už dříve Krajniak.

Filharmonie za Krajniaka upadala ekonomicky i umělecky

Důvodů k jeho odvolání však radní měli už před zveřejněním výsledku auditu hodně. Týkaly se ekonomické situace i celkového snižování umělecké prestiže souboru, na což poukazovali nespokojení členové orchestru i odboráři. „Hlavním důvodem odvolání ředitele Krajniaka byla špatná ekonomická situace filharmonie, delší dobu trvající snižování počtu prodaných vstupenek i počtu koncertů, ztráta sponzorů, žádná výhledová turné, neúčast na festivalech,“ shrnula tehdejší náměstkyně ostravského primátora Simona Piperková. Navíc Krajniak těsně před svým odvoláním propustil šéfdirigenta Theodora Kuchara a povolal na jeho místa korejského umělce Jong Či-i, který neměl podle členů filharmonie dostatečné kvality.

Po Krajniakově odchodu dočasně vedl filharmonii její někdejší ředitel Jan Hališka, novým ředitelem byl roku 2012 jmenován Jan Žemla, který předtím působil v brněnské filharmonii. Novým šéfdirigentem se stal německý umělec Heiko Mathias Förster.