Budějovice mají nového primátora, Thomu vystřídal Svoboda

České Budějovice – Jiří Svoboda (ANO) se po dlouhém vyjednávání o koalici a také nečekaně dlouhé ustavující schůzi zastupitelstva stal novým primátorem Českých Budějovic. Ještě před zasedáním došlo k prvnímu otřesu v novém politickém uspořádání města, když z ANO vystoupila zastupitelka Eliška Richtrová. Ta v minulosti navrhovala, aby byla na primátorku nominována sama, protože získala ve volbách více hlasů než lídr kandidátky Svoboda, a nechtěla v koalici spolupracovat s dosud vládnoucím hnutím Občané pro Budějovice (OPB).

Eliška Richterová opustila ANO v souvislosti s organizací volby primátora a radních. Koalice na začátku úvodní schůze navrhla, aby byla veřejná a nikoli tajná, jako tomu dosud bylo. Začala tak sedmihodinová diskuse, které se již Richterová zúčastnila jako nezařazená zastupitelka. „Nelíbilo se mi, že koalice navrhovala volbu vedení města veřejnou, nikoliv tajnou. To je podle mne méně demokratické,“ zdůvodnila svůj krok.

První schůze budějovického zastupitelstva potvrdila rozložení sil podle koaliční smlouvy, ovšem s tím, že se k opozici přidala Eliška Richtrová. Kromě ní se na vedení města nepodílejí ani ČSSD, ODS a KSČM. Koalici tak tvoří zbylí zastupitelé za ANO spolu s OPB, TOP 09 a KDU-ČSL.

Primátorem se stal lídr ANO Jiří Svoboda, první náměstkem, který bude mít mimo jiné na starost veřejné zakázky, dosavadní radní Ivo Moravec (OPB). Dalšími náměstky jsou Pavel Matoušek (ANO), František Konečný (ANO), Petr Holický (ANO), Martin Maršík (OPB), Tomáš Bouzek (TOP 09) a Jaromír Talíř (KDU-ČSL). Neuvolněnými radními potom zastupitelstvo zvolilo Lucii Kozlovou (ANO), Hynka Látala (OPB) a Václava Fála (OPB). Dosavadní primátor Juraj Thoma (OPB) do rady nekandidoval, protože čelí obžalobě v případu problematického prodloužení městské zakázky na IT služby.

Koalice slíbila, že během příštích čtyř let zlepší kolabující dopravu ve městě tím, že bude usilovat o co nejrychlejší dokončení páteřních obchvatů města a vybudování nových parkovišť. Podporovat bude cyklistickou a městskou hromadnou dopravu, ale také rozvoj Jihočeského letiště České Budějovice. Chce ale také klást důraz na přebytkový provozní rozpočet.