Plzeňský primátor bojuje s bezdomovci. Občané s jeho 'nacistickými' metodami

Plzeň - Primátora Plzně Martina Zrzaveckého (ČSSD) označují někteří tamní učitelé jako Heinricha Himmlera. Důvodem je starostův boj proti bezdomovcům, které chce dostat z centra a hlavně z městské hromadné dopravy. „To já zásadně odmítám, já nejsem žádný nacista ani jsem jím nikdy nebyl,“ brání se primátor.

Plzeňský primátor bojuje s bezdomovci (zdroj: ČT24)

S příchodem zimy hledají bezdomovci vytápěná místa. Nejvíc času teď tráví v tramvajích a trolejbusech. To ale nový plzeňský primátor Martin Zrzavecký nehodlá dál tolerovat. Přes tisk vzkázal, že chce bezdomovce z veřejné dopravy dostat. Proti takovému výroku se okamžitě postavili středoškolští a vysokoškolští učitelé. „Primátor v podstatě pokračuje v předvolební rétorice a šíří nenávist vůči určité skupině obyvatel v Plzni,“ myslí si vysokoškolský učitel Tomáš Hirt.

V otevřeném dopise jdou signatáři ještě dál a výroky primátora připodobňují k mluvě šéfa říšské bezpečnosti Heinricha Himmlera. „Plzeň může být jen těžko evropským městem kultury, když se její představitelé uchylují k rétorice a metodám, jež asociují Třetí říši,“ stojí například v dopise, k němuž se připojila i organizace Člověk v tísni, podle které je zamýšlená strategie plzeňského primátora v rozporu se zákonem.