Český Krumlov jako poslední jihočeské město zvolil starostu

Český Krumlov – Od komunálních voleb už sice uplynulo dva a půl měsíce, ale v Českém Krumlově teprve teď zvolili nové vedení města. Úspěšné tak bylo teprve třetí jednání zastupitelů, minulá dvě skončila fiaskem. Všechna ostatní města v Jihočeském kraji už starosty zvolila.

Povolební týdny byly v Českém Krumlově plné vzájemného osočování a znechucení obyvatel. Vyjednavači se opakovaně dostávali do patové situace. A volba nové rady tam proto trvala rekordní dobu - přesně 67 dnů a 17 hodin. Tak dlouho musel Dalibor Carda, dosavadní starosta města, čekat na to, zda ho zastupitelé zvolí do čela města znovu.

Pro bývalého ředitele školy Dalibora Cardu patřilo toto období k mimořádně vyčerpávajícím. To, že v čele města nakonec zůstane, označil za „trošku Pyrrhovo vítězství“. „Těch dva a půl měsíců pro mě bylo opravdu velmi únavných. A já doufám, že to dneska skončí dobře,“ uvedl ke svému zvolení Dalibor Carda (ČSSD), starosta Českého Krumlova.

Od říjnových voleb do zvolení nového vedení města řídila Český Krumlov předchozí koalice ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a SNK. Starosta Dalibor Carda uplynulé měsíce zhodnotil takto: „My jsme museli vzhledem k tomu času, který proběhl, ty dva a půl měsíce, tak musela stará rada pracovat v plném nasazení. Naopak těch materiálů byla strašná spousta, protože finišují kláštery, výběrová řízení na zařízení a tam je potřeba neztratit ani den. Takže stará rada musela pracovat naplno.“

Počty zastupitelů – Český Krumlov

  • ČSSD 5
  • KSČM 3
  • ODS 3
  • ANO 3
  • KDU-ČSL 3
  • SNK-Město pro všechny 2
  • Nezávislí a zelení 2
  • TOP 09 2

Krumlovští zastupitelé vytvořili po volbách dva tábory - tzv. „devítku“ a „jedenáctku“, podle počtu získaných mandátů. V prvním byli lidovci, nezávislí a TOP 09, ve druhém sociální a občanští demokraté spolu s ANO. Domluvit se v prvních týdnech nedokázali. Sociální demokraté nejprve vyjednávali o koalici s ANO, ODS a KDU-ČSL. Lidovci ale původně chtěli zachovat koalici dosavadní, sněm ODS zase nechtěl menšinovou vládu bez lidovců s podporou KSČM.

Například zastupitel Milan Kotlár (ODS) popsal atmosféru při minulém jednání zastupitelstva takto: „Bohužel to jednání je fakticky tak vypjaté, že už se to nedá vydržet.“ A občanům Českého Krumlova se to vůbec nelíbilo, protestovali. Někteří i přímo při jednání zastupitelstva, z části sálu vyhrazené pro občany. 

Nový radní Jan Vozábal (ODS) zhodnotil povolební měsíc takto: „Na začátku byl nějaký návrh ČSSD na podobu koalice, která respektovala výsledky voleb. My jsme samozřejmě byli osloveni, takže jsme vyjednávali. Postupem času jsme vyzkoušeli různé modely, až nakonec nám zbyla tato varianta většinové koalice. Protože jsme nechtěli to riziko menšinové koalice.“

Nakonec tedy zastupitelé vytvořili širokou koalici. Je v ní šest stran. Koalice bude mít 17 z 23 zastupitelů. 

Délku jednání okomentoval radní Jan Vozábal (ODS) takto: „Já jsem vyjednávání zažil poprvé, ale pamětníci říkají, že opravdu to byl rekord v té délce.“ Doplnil i, jak vidí možnou spolupráci více stran: „Za ODS samozřejmě víme, že tato duhová koalice, kde je šest subjektů, tak může být problematická. Stejně tak může být problematická ta menšinová. Ale vzhledem k tomu, jak to vyjednávání trvalo dlouho a byl tam i velký tlak veřejnosti samozřejmě. A my všichni jsme chtěli, abychom se dohodli, takže po určitých ústupcích – každá strana musela v něčem slevit – tak jsme se nakonec dohodli. My jako ODS jsme měli určité priority, které jsme si dali jako své podmínky, na těch podmínkách jsme se shodli ve všech případech, takže můžeme říct, že jsme dosáhli slušného kompromisu,“ uzavřel radní Jan Vozábal.

Rada města

Dalibor Carda, Josef Hermann, Jindřich Florián, Martin Lobík, Rudolf Vejskrab, Jan Vozábal, Jitka Zikmundová

Místostarostou Českého Krumlova bude Josef Hermann z KDU-ČSL. V sedmičlenné radě budou mít zástupci sociálních demokratů tři místa. „V otázce koalice jsme dospěli k řešení, které jsem já navrhoval hned po volbách, což je pro mě trochu zadostiučinění,“ řekl Dalibor Carda. Připustil však, že počet šesti subjektů je dost vysoký a může s sebou nést určité komplikace v hledání některých společných názorů. „Ale myslím si, že to snad nebude takový problém,“ uvedl.

S komunisty v opozici zůstalo hnutí ANO. „Opozici vůbec nepovažujeme za něco ostudného, naopak budeme mít čas získat zkušenosti,“ zhodnotil situaci opoziční zastupitel Vojtěch Němec (ANO 2011).

Nově zvolení radní se poprvé sejdou v posledním prosincovém týdnu. Řešit budou rekonstrukci místních klášterů.

Kláštery jsou cennou součástí historického centra Českého Krumlova a zabírají čtvrtinu území chráněného UNESCO. Po opravě by se měly stát dalším kulturním centrem Českého Krumlova.

Rekonstrukce klášterů klarisek a minoritů bude stát 325 milionů korun. Do chodeb a zahrad zchátralých klášterů se v červenci 2014, po dlouhém otálení a vyjednávání nastěhovala téměř stovka dělníků. Původně měli mít na práci dva roky, kvůli opakování tendru na zhotovitele ji ale musí stihnout za čtrnáct měsíců.

V konventu klarisek vznikne po opravě centrum barokní kultury, sousední minoritský komplex se promění v nové muzeum přibližující klášterní život, patro bude po opravě sloužit studentům. 

Zastupitelé města rozhodli i o rozpočtu

Zastupitelé Českého Krumlova na své schůzi rozhodovali taky o rozpočtu na příští rok. Český Krumlov chce v příštím roce hospodařit s rozpočtem s přebytkem 11 milionů korun. Město hodlá v příštím roce investovat ze svých peněz například téměř 15 milionů korun do zateplení mateřských a základních škol Plešivec a Za Nádražím. Výhled také počítá mimo jiné s osmi miliony korun na rekonstrukci vodohospodářského majetku.

Český Krumlov má nové vedení (zdroj: ČT24)